Најновије

ЦРВЕНИ АЛАРМ! Русија послала Британији последње упозорење: Ако то поновите следе тешке последице

Русија је преко свог амбасадора у Лондону упозорила Британију и рекла да би последице по Британце биле веће ако би њихов брод поново прекршио руске територијалне воде, извештавају руски медији.

Британска морнарица (Фото: Јутјуб)

“Ако британски брод поново нападне територијалне воде Русије, британске власти ће се наћи у много тежој ситуацији него у првом инциденту”, рекао је руски амбасадор у Лондону Андреи Келин.

Подсетио је да је разарач Дефендер „ушао у руске воде без најаве, што мора бити најмање сат времена унапред“. Британски брод „није био у складу са руским законима и прописима, којих је био дужан да се придржава према Поморској конвенцији“.

Келин је нагласио да ово није миран „пролаз, како тврди британска влада“. Лондон је желео да одржи “лекцију да су то украјинске воде, што је потпуно неистинито”, пренео је ТАСС, позивајући се на Би Би Си.

“Нисмо рекли шта је могло да се догоди, али следећи пут ће бити у много тежем положају, јер ово неће бити први пут да британски брод то чини”, рекао је амбасадор.

Келин је такође рекао да је Русија британском министарству спољних послова послала 54 белешке о случају тровања Сергеја и Јулије Скрипал у Солзберију, у нади да ће “добити бар неке информације”. “Али ми и даље ништа не знамо”, цитирала га је РИА Новости.

Црноморска флота је 23. јуна, заједно са граничном службом ФСБ Русије, зауставила кршење руске државне границе од стране британског разарача, уз упозорење и бомбардовање околине брода.

Министарство одбране оптужило је команду разарача за опасне радње и грубо кршење Конвенције УН о праву мора и затражило истрагу о поступцима посаде брода.

ХМС Дефендер био је умешан у још један скандал

Британски Би Би Си је 27. јуна известио да је пролазник пронашао тајне документе британског Министарства одбране на аутобуској станици у енглеском округу Кент, посебно-о кретању разарача “Дефендер” у Црном мору .

Запослени који је изгубио тајне документе, касније пронађене на аутобуској станици у енглеском округу Кент, је Ангус Лапслеy. У време инцидента он је користио право на место британског амбасадора у НАТО -у.

Напомиње се да је након инцидента Лапслеy привремено пребачен из Министарства одбране у Министарство иностраних послова. Није донесена коначна одлука о казни Лапслеyа, што је разочарало неке службенике безбедности и представнике владе.

Према неким стручњацима, највероватнија казна са којом ће се државни службеник суочити биће даља обустава његовог приступа поверљивим материјалима, која ће вероватно трајати месецима.

“Дотична особа је уклоњена са тајног рада и њен приступ тајним подацима је већ суспендован до коначне одлуке” , речено је новинарима из министарства иностраних послова.

"Економист" најавио велики рат у свету због краха америчке доминације. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА