Најновије

Вучић уништава социјалисте, тиња незадовољство у СПС Дачићем

Највећи део руководства Социјалистичке партије Србије, коју предводи Ивица Дачић, „интимно жели“ свог кандидата за председника Србије, тврди за Данас незванично извор близак социјалистима.

Дачић (Фото: Јутјуб)

С друге стране, Дачић је јавно поновио да би у наредних неколико дана требало да буду одржани заједнички састанци Српске напредне странке и СПС-а о предстојећим изборима.

Према сазнањима Данаса, Дачић је на једном недавном одржаном састанку челницима СПС-а изнео идеју о учешћу на парламентарним и председничким изборима на заједничкој листи са Српском напредном странком, али то није наишло на „масовно одобравање присутних“.

Како објашњава извор, Ивица Дачић је потом „партијским друговима“ поручио да је могуће и да СПС самостално наступи у „изборној трци“, али да би онда било потребно да функционери партије прикупе „велика“ новчана средства за кампању и да буду спремни и на губитак функција у наредном сазиву власти.

Таква констатација је, тврди се, „дочекана громогласним аплаузом већине присутних“.

Недавно спроведено истраживање јавног мњења које показује да СПС може да рачуна на подршку око пет одсто бирача, што је готово упола мање него што су освајали на изборима организованим у последњих неколико година. Подсетимо, на изборима за народне посланике одржаним у јуну 2020, за социјалисте је гласало око десет одсто бирача.

Нашироко се спекулише да је „пад“ рејтинга СПС-а последица њихове „невидљивости“ која је наступила након што је СНС постала „свеприсутна“.

Како се незванично констатује, „СНС, односно лидер напредњака Александар Вучић, успео је да исиса добар део ваздуха социјалистима, и привуче напредњацима део ранијих бирача СПС-а, иако су му социјалисти и даље коалициони партнери у власти“.

Истовремено, оцењује се да су за СПС у претходне три деценије углавном гласали припадници старијих генерација, „која нестаје са животне сцене“, те да има и оних „који су разочарали у социјалисте јер су почели да их доживљавају као клијентелистичку странку, којој је најбитније да њени руководиоци добију позиције у власти и јавним предузећима“.

Није случајно што је председник Србије Александар Вучић прошлог викенда упутио јавне критике на рачун СПС-а. Он је на конференцији за новинаре, одржаној у суботу након потписивања уговора о изградњи саобраћајнице Пожаревац-Голубац-Велико Градиште, казао да није било разговора о заједничком председничком кандидату на предстојећим изборима и да верује да ће убрзо бити одржани састанци на ту тему.

Упитан о ставу лидера СПС и председника Народне скупштине да би та странка и СНС требало да имају заједничког председничког кандидата, Вучић је навео:“Разговараћу са представницима СПС, мени су јавили неке друге информације око њихових разговора са представницима појединих амбасада, неки амбасадори су били изненађени и ја сам рекао да је то све у реду и да је то све нормално“.

Саговорник  с политичке сцене Србије незванично констатује да Вучић тако упозорава социјалисте да “све зна о томе што они раде, а то ствара проблем Дачићу, кога Вучић криви за нелојалност СПС-а напредњацима”.

Такође, наглашава се да таквом реториком лидер напредњака покушава да привуче још један део Дачићевих гласача “јер је и те како свестан чињенице да они који подржавају Дачићеву партију не воле уплит страног фактора, односно амбасада”.

Како се спекулише, Александар Вучић ће таквим причама “наставити да обара предизборну цену СПС-а, иако му је потребна подршка и Дачићевих бирача, па макар их било свега пет одсто, јер жели надмоћну победу за себе у првом кругу председничких избора”.

Што се рејтинга самог Дачића тиче, верује се да би он могао да привуче “незанемарљив број бирача” уколико би ипак решио да се кандидује за председника државе, али да “будући да се већ јавно изјаснио да не види себе као кандидата, односно да је Вучић његов кандидат, било би смешно да изненада промени реторику и истакне своју кандидатуру”.

Кривокапић не жели да присуствује устоличењу Јоаникија, иако се представља као верник. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА