Најновије

ШИПТАРИ СПРЕМАЈУ КОСОВСКУ ОЛУЈУ: Стигло упозорење из Вашингтона

Амерички Центар Вилсон, једна од престижних вашингтонских академских организација, навео је у свом извештају о решавању косовског питања да се тзв. Косовске безбедносне снаге морају трансформисати у потпуно оперативну војску до 2027. године.

Шиптарска војска (Фото: mod.gov.al)

У извештају под називом „Консолидација независности Косова“ наводи се да би требало повећати сарадњу између тзв. Косова и НАТО јер овој непризнатој држави наводно прети опасност од Србије, али и од јачања утицаја Русије и Кине у региону.

„Успон неолибералног, националистичког водства у Србији, предвођеног председником Александром Вучићем, представља другу значајну претњу регионалном миру и стабилности, као и блиске везе Србије с Русијом и Кином“, наводи се у овом извештају.

Центар Вилсон, покушавајући да оправда намеру трансформисања КБС у тзв. војску Косова, наводи да је Србија главни фактор нестабилности у региону.

„Влада Србије наставља отворено да оспорава суверенитет Косова и да прети јединству Босне и Херцеговине, подстичући поделу Републике Српске и њено уједињење са Србијом. Србија ради на подривању суверенитета Црне Горе путем просрпских група. Ове поделе дестабилизују регионалну политику и јачају српску војску коју подржава Русија, која је директно интервенисала у земљама широм Балкана, посебно у Црној Гори и северној Македонији“, наводи се у извештају Вилсон центра.

Бивши официр Контраобавештајне службе и потпуковник у пензији Љубан Каран каже за Ало! да водеће чланице НАТО форсирају тзв. војску Косова иако то није дозвољено Резолуцијом 1244 и међународним правом. Циљ је, каже он, повлачење међународних трупа са КИМ и да тзв. војска Косова потпуно освоји јужну српску покрајину, пошто се годинама наоружава.

- Приштина увелико ангажује војне инструкторе из Хрватске који обучавају припаднике КБС. То им даје наду да ће се догодити „косовска Олуја“. Многи прижељкују сукоб српске и тзв. косовске војске и нову интервенцију НАТО - рекао је Каран.

Он је додао да нерегуларна војска непризнате државе Косово није опасност за државу Србију, али јесте за српски народ на Косову и Метохији.

- Постоји опасност да та тзв. војска Косова буде употребљена тако што би добила наређење да нападне голоруки и ненаоружани српски народ на Космету, онда би у том случају сигурно интервенисала и држава Србија, што би довело до уплитања и интервенције НАТО - казао је Каран.

Графити ОВК у родном месту кнеза Лазара

У месту Прилепац у општини Ранилуг исписани су графити са симболима ОВК.  Градоначелник те општине Владица Аритоновић казао је да су непознате особе исписале графите „УЧК“, „Косово је Албанија“ и „Адем Јашари“ на месту које води ка спомен-плочи кнезу Лазару Хребељановићу, која је раније неколико пута ломљена.

Министарство просвете Србије наложило да се деца вакцинишу у школама?! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА