Најновије

Кризни штаб ће ово прво забранити ако дођемо до критичне бројке: Откривено које су могуће нове мере

Ако број новоинфицираних на дневном нивоу достигне 1.000, прва мера рестрикције која ће бити враћена на снагу је забрана масовних окупљања, сазнаје се од извора блиског Кризном штабу.

Кризни штаб (Фото: Влада Србије)

– Ту одлуку као и до сада донеће Кризни штаб, а препоруку даје његов медицински део. Ако дођемо до 1.000 заражених дневно, прво ће се тражити смањење броја људи који се окупљају на једном месту – наводи извор близак Кризном штабу.

Подсећамо, да тренутно важеће мере дозвољавају скупове од 500 људи. У Србији је, иначе, у последња 24 сата регистровано 457 новозаражених од укупно 6.128 тестираних, а преминуле су четири особе. На респираторима се тренутно налази 12 хоспитализованих.

Када је реч о фестивалима, засад нема промена. Према плановима организатора Сабора трубача у Гучи, који ће се одржати од 12. до 15. августа, на овогодишњи Драгачевски сабор моћи ће да уђу само они који имају потврду да су вакцинисани или потврду да су прележали ковид или негативан ПЦР тест. За оне који ништа од тога не буду имали биће омогућено антигенско тестирање на лицу места.

Из општине Лучани упућују да ће се провера свих путника намерника, без обзира на то да ли иду на Сабор или у посету родбини, вршити на прилазима Гучи, где ће бити постављени пунктови, на којима ће укупно бити 50 редара. Поред тога, да се не би стварале гужве на улазу у Гучу, провере ће за посетиоце бити омогућене и у Пожеги, Чачку и Ивањици. Организатори сабора у Гучи не могу да предвиде колико ће посетиоца имати ове године, али судећи да су 2019. имали 300.000, спремни су и за већи долазак странаца, који пролазе двоструку проверу, пошто им треба не гативан ПЦР тест да би ушли у Србију.

Поводом предстојећег Сабора у Гучи, члан Кризног штаба Предраг Кон рекао је да за све фестивале постоје препоруке како могу да буду организовани.

Арсенал фест и Егзит фестивал биле су прве манифестације оваквог типа организоване у Србији током пандемије. Како су раније рекли организатори фестивала, ниједна од њих није довела до повећаног ширења вируса, што између осталог показује и чињеница да у Крагујевцу и Новом Саду, није дошло до пораста броја заражених. Ипак, обе манифестације одржане су у време када је дневно број новозаражених био мањи.

Незадовољство “Ивент индустрије”

Удружење “Ивент индустрија” Србије обавестило је надлежне органе државе да “никакве нове забране и ограничења која обесмишљавају наш рад, неће бити прихваћени и поштовани”. Из удружења кажу да су први затворени још 15. марта прошле године и да су последњи пуштени у рад тек након 460 дана забране због пандемије. Додају да никакву компензацију за то нису добили иако у фирме тог типа у Европи “дебело обештећене”. Ово удружење обухвата ивент центре, салоне венчаница, организацију и декорације, фото и видео и изнајмљивање опреме и све оно фирме које пружају услуге током свадби, прослава и других догађаја…

Тестирање ђака сваке недеље?

Вирусолог и чланица Кризног штаба Тања Јовановић изјавила је јуче да је важно да се настава врати у реалне оквире, због чега је, према њеним речима, важна вакцинација ђака од 12 година па навише, који ће морати да раде тест сваке недеље уколико нису имунизовани.

– Била би велика штета да и ове године настава почне на онлајн платформи. Уколико се не вакцинишу, ђаци старији од 12 година мораће да бар једном недељно раде тестирање на ковид 19 – рекла је Јовановићева.

Шта Лукашенко каже о уласку Белорусије у састав Русије прочитајте ОВДЕ.

Извор: objektiv.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА