Најновије

АЗЕРБЕЈЏАН ПРЕД СУДОМ У ХАГУ: Јерменија поднела тужбу

Јерменија је вишедеценијски територијални спор са суседним Азербејџаном, који је поново прерастао у оружани сукоб прошле године, изнела пред највиши суд Уједињених нација.

Нагорно-Карабах (Фото: Ридус)

Јерменија је поднела тужбу Међународном суду правде (МСП) наводећи да је Азербејџан прекршио међународну конвенцију која има за циљ укидање расне дискриминације, саопштио је јуче суд, преноси АП наводи Танјуг.

Према саопштењу, Јерменија је навела да су као резултат онога што је назвала, „политиком мржње спонзорисаном од државе”, Јермени били изложени системској дискриминацији, масовним убиствима, мучењима и другим злоупотребама.

Тужба се односи на регион Нагорно-Карабаха који је више од четврт века био под контролом етничких јерменских снага, подржаним од јерменске владе.

Дуготрајне тензије између хришћанских Јермена и већином муслиманских Азера узавреле су распадом Совјетског Савеза, а сукоб који је избио 1988. године када је регион покушао да се придружи Јерменији, ескалирао је у рат након распада ШСР 1991. године, у коме је погинуло најмање 30.000 људи и расељено око милион.

У борбама које су обновљене пре годину дана убијено је на стотине људи, што је највеће ескалирање сукоба од 1994.

Јерменија је навела да је Азербејџан током прошлогодишњих борби извршио „тешка кршења Међународне конвенције о укидању свих облика расне дискриминације”.

У тужби се наводи да је чак и након што је 10. новембра ступио на снагу договорени прекид ватре, посредован од Русије, „Азербејџан наставио са убиствима, мучењима и другим злостављањима јерменских ратних заробљеника, талаца и других притворених особа”.

Према најавама званичника из Бакуа, очекује се да Азербејџан следеће недеље поднесе сличну тужбу против Јерменије пред Међународним судом правде.

Како је цео пук погинуо у сопственом минском пољу, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА