Најновије

СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ УПОЗОРАВА: Тероризам прети БиХ!

Излазак из затвора некадашњег вође вехабија из Бужима Хусеина Билала Боснића за политичко Сарајево пада у незгодно време, рекао је стручњак за безбедност Предраг Ћеранић напомињући да је пре неколико дана Стејт департмент издао саопштење у којем упозорава своје грађане да када иду у БиХ морају имати у виду могућност и терористичких напада.

Билал Боснић (десно). (Фото: Јутјуб)

- Тероризам се кроз то саопштење, које се ни у ком случају не сме игнорисати, враћа као тема у медијском и у опште јавном дискурсу БиХ. Претходних година је био потпуно маргинализован, некако гурнут у страну, јер се само расправљало у медијском дискурсу БиХ о корони, малигном руском утицају, Србима као малим Русима, Инцковом закону и (Милораду) Додику који је по политичком Сарајеву за све крив - рекао је Ћеранић за Срну.
Он је додао да је ово прилично незгодан тајминг када је реч о изласку Боснића из затвора.

- Враћа у оно време када је тероризам био горућа тема у БиХ. Свакако да се питамо како ће се понашати Боснић, како ће се понашати вехабијске организације које су и даље присутне у параџематима у које БиХ као држава не сме ни да завири - истакао је Ћеранић, и додао да је пракса показала да се процес дерадикализација не одвија успешно ни у другим земљама које су имале сличне проблеме, као што је Судијска Арабија.

- Питање је да ли је Билал Боснић дерадикализован или је он у затвору успео да радикализује друге. Врло је јасно, ми ћемо одговор ускоро знати, нисам оптимиста по том питању. Обавеза је надлежних служби да помно прате понашање Билала Боснића, али и шире друштвене заједнице да чини све што је у могућности како би се дерадикализовали млади, односно како би се умањила штета коју су начинили људи попут Билала Боснића, ширећи идеје које су за БиХ друштво неприхватљиве - закључио је Ћеранић.

Он је истакао да је излазак Боснића из затвора вест дана и тема којом ће се и наредним месецима бавити како новинари тако и људи који посматрају безбедносне појаве.

Цвијановић: Изазови о којима се не прича

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Броду да у оквиру БиХ, али и целог региона постоји много безбедносних изазова, али се, нажалост, о њима не прича и не добијају име и презиме.

Коментаришући пуштање на слободу вехабијског вође Билала Боснића, Цвијановићева је истакла да су ти изазови почели још од времена када је у БиХ омогућено присуство муџахедина који су ратовали и одсецали главе.

- Исти ти ратници заснивали су породице на територији БиХ, женили овдашње жене, остајали овде, добили пасоше и сва могућа документа. Због тога су многи немили догађаји, терористички акти у свету имали везу са БиХ - рекла је Цвијановићева новинарима у Броду, преноси РТРС.

Председница РС подсетила је на нападе у Њујорку, муницију у Паризу која је потицала из БиХ, пасоше БиХ које су имали терористи и слично.

Некадашњи вођа вехабија из Бужима Хусеин Билал Боснић изашао је из затвора у Војковићима, где је одслужио казну од седам година на коју га је осудио Суд БиХ због подстицања на тероризам.

Захарова разоткрила шему финансирања Наваљног! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА