Најновије

ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА? Струка за ковид пропуснице, против је само Вучић

Представници лекарске струке, чланови Кризног штаба и независни експерти који другу годину критички приступају борби против короне сагласни су: ковид пропуснице су рационално, реално и ефикасно "оружје" у борби против вируса. Остаје, ипак, да у то убеде и јединог правог доносиоца одлука у Србији, председника Вучића, који се крије иза "одбране Устава", који иначе свакодневно крши.

Вучић (Фото: Јутјуб)

„Зашто би“, пита се Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и један од истакнутих лекара из Кризног штаба.

„Ако кажемо – у реду, нећеш да се вакцинишеш, али ћеш онда да радиш тестове на свака два – три дана. Можеш да имаш и потврду од лекара који ће потврдити да си прележао корону и да си стекао природни имунитет. Зашто би то била дискриминација“, каже Тиодоровић.

Са њим је практично сагласан и имунолог и вирусолог Миланко Шеклер, који је у неколико наврата изјавио да је „увођење ковид пропусница апсолутно могуће уз ригорозне контроле“. Његов колега и колумниста „Нове“ Зоран Радовановић ковид пропуснице зове – рационалним решењем.

Председник се, ипак, за сада није сложио. Вучић је рекао (управо након Шеклеровог иступа, првог који је јасно говорио о ковид пропусницама) да ће „слушати струку, али и пазити на поштовање Устава Србије“.

Такав његов став уклапа се и у уставобранитељску фазу владавине у којој се налази, али и у стандардно калкулисање са бирачким телом. Председник сасвим сигурно памти протесте из лета 2020. године, када су његове (једнострано донете), изразито репресивне анти-корона мере „извукле“ грађане на улицу. Подједнако велики шок за власт представљао је и протест студената, који су такође бурно реаговали на исељавање из студентских домова.

Председник је то препознао. И говорећи о највећим опасностима за своју власт помињао представнике отворено антиваксерске опозиције – најпре ДЈБ Саше Радуловића. Кочи ли то руку председника која треба да „потпише“ ковид пропуснице или је у питању његова лажна брига за Устав?

На страну компликована расправа о томе да ли би увођење оваквих мера било кршење права невакцинисаних грађана, председник свакодневно крши Устав. То је урадио и када је малтене самостално поставио минималац на 35.000 динара – што је Влада (упркос ставу синдиката) и одредила од 1. јануара 2022.

То ради и најавама хапшења, изношењем доказа у медијима, учествовањем у међустраначком дијалогу о изборним условима, а понајвише преузимањем механизама одлука Владе – коју је сам и формирао.

Зато толико лажно звучи његова брига за Устав у контексту здравља становништва.

Зеленском прети атентат. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА