Најновије

ЕКОНОМСКА КАТАКЛИЗМА: Америци прети финансијски армагедон

Неизвршавање обавеза би довело до економске катаклизме – каматне стопе би скочиле, удар на берзе био би кратерски, пензиони рачуни би били нокаутирани, вредност долара би еродирала, а финансијска репутација САД-а као светске велесиле била би нарушена.

Долар (Фото: Pixabay)

Најлакши начин да се изазове финансијска криза и уруши америчка економија је тај да се савезној влади не омогући сервисирање дуга. То би била епска, неизнуђена грешка, а цену би платили милиони Американаца, оцењује телевизија Си-Ен-Ен у данашњем прилогу.

Па ипак, о том рискантном сценарију се поново размишља.

Ако Конгрес не подигне лимит за савезно задуживање, федерална влада ће највероватније следећег месеца остати без новца и финансирања ванредних мера, упозорила је министарка финансија Џенет Јелен у писму упућеном америчким законодавцима у среду.

Укратко, неизвршавање обавеза би довело до економске катаклизме. Каматне стопе би скочиле, удар на берзе био би кратерски, пензиони рачуни би били нокаутирани, вредност долара би еродирала, а финансијска репутација САД-а као светске велесиле била би нарушена.

„То би био финансијски армагедон. Потпуна је лудост чак и размишљати о идеји да не отплаћујемо дуг на време”, рекао је за Си-Ен-Ен Марк Занди, главни економиста у агенцији Мудис аналитикс, преноси Танјуг.

Законодавци у Вашингтону поново се играју с америчком кредитном способношћу, наводи Си-Ен-Ен и додаје да је пут за подизање горње границе задуживања неизвестан.

Конгрес је у прошлости подизао лимит гласовима обе странке, али је лидер републиканске мањине у Сенату Мич Меконел обећао у јулу да републиканци овог пута неће гласати за то.

Извршни директор „Џеј-Пи Морган Чејса” Џејми Димон апеловао је на законодавце током обраћања у мају да ни не помишљају да не одобре повећање лимита, нагласивши да би стварно неизвршавање дужничких обавеза „могло да изазове моменталну, дословно каскадну катастрофу невероватних размера и да нанесе стогодишњу штету Америци”.

Јеленова је у писму Конгресу констатовала да историја показује да чекање „до последњег тренутка” на одлуку о суспендовању или повећању лимита за задуживање „може нанети озбиљну штету” пословном и потрошачком поверењу, повећати трошкове задуживања на терет пореских обвезника и нашкодити америчком кредитном рејтингу.

„Одлагање, које доводи у питање способност савезне владе да извршава све своје обавезе, вероватно би нанело непоправљиву штету америчкој економији и глобалним финансијским тржиштима”, написала је Јеленова.

Неизвршавањем обавеза Сједињених Америчких Држава подрили би се темељи савременог глобалног финансијског система.

„Ми плаћамо наше дугове. То је оно што разликује Сједињене Државе од скоро сваке друге земље на планети”, каже Занди из Мудиса и додаје да Вашингтон управо зато ужива погодности јефтиног задуживања.

Међутим, неиспуњавање обавеза приморало би рејтинг агенције да смање кредитни рејтинг САД-а, чиме би повољни услови задуживања били збрисани.

Си-Ен-Ен подсећа да су берзе пале 2011. године када је због одлуке Конгреса о ограничавању задуживања, агенција Стандард и Пирс снизила амерички кредитни рејтинг.

Како је Бајден доживео Вучићеву судбину, погледајте  ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА