Најновије

Морају да плате цену рата са Русијом: Хаос је већ почео

Европа се суочава са таласом политичких немира због украјинског сукоба и инфлације. О томе пише Calvin Chan, aналитичар „Associated Press-a“.

Тешка економска ситуација већ је изазвала велике протесте у Европи, наводи аутор. Демонстранти у Румунији трубили су и ударали у бубњеве у знак протеста због високих цена. Народ широм Француске, изашао је на улице тражећи веће плате.

Грађани Чешке чак су инсистирали на оставци владе, и критиковали подршку санкцијама ЕУ против Русије. Британски железничари и немачки пилоти ступили су у штрајк, како би обезбедили веће плате усред раста цена.

У Британији је, нова премијерка, Лиз Трас, поднела оставку, након што је провела на функцији 45 дана. Према аналитичару, сви политички лидери Европе су у опасности, јер украјински сукоб изазива економску кризу у готово свим европским земљама.

Ризик за политичке лидере постао је јаснији, како се људи све масовније буне. Европљани су видели да су њихови рачуни за енергију и цене хране, нагло порасли због сукоба у Украјини.

Ситуацију не спасава ни то, што је цена гаса донекле смањена, након што су цене обориле рекорд на лето. Поред тога, власти су издвојиле велики износ за енергетску помоћ грађанима и привреди – 576 милијарди евра. Међутим, становницима Европе то није било довољно.

Због украјинског сукоба цене природног гаса су скочиле, након чега је инфлација почела да расте у 19 земаља еврозоне. Сада је 9,9%. Сада се стотине хиљада грађана широм Европе окупља против политичке и економске политике власти.

„Последице сукоба у Украјини драматично су повећале ризик од грађанских немира у Европи. Европски лидери су снажно подржали Украјину, шаљући јој оружје и обећавајући или су били приморани да одвикну своје економије од јефтине руске нафте и природног гаса, али транзиција није била лака, и прети да поткопа подршку јавности.

Према аналитичарару, не постоји брзо решење за овај проблем. Штавише, следећа година ће за Европу бити много тежа него ове, јер ће инфлација још више расти.

„То значи, да ће веза између економског притиска и јавног мњења о сукобу у Украјини, заиста бити тестирана“, написао је он.

У Француској, где је инфлација једна од најнижих, железничари, наставници и лекари, изашли су на протест тражећи веће плате. Неколико дана касније, хиљаде румунских грађана изашло је на улице да протестује због трошкова енергије, хране и горива.

У Чешкој Републици, огромна маса људи која је махала заставама у Прагу прошлог месеца, захтевала је оставку прозападне коалиционе владе, критикујући њену подршку санкцијама Европске уније Русији.

Аналитичар упозорава, да зими ситуација може ескалирати до крајњих граница, и тада ће политичарима у Европи бити изузетно тешко да пацификују протесте.

„Ако се ове зиме суочимо са неочекиваним прекидима у снабдевању гасом у Европи, онда ћемо вероватно видети још грађанских немира, ризика и нестабилности“, резимирао је експерт.

Шта је Вучић одговорио Зорани Михајловић на прозивке погледајте ОВДЕ.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА