Најновије

ДАЧИЋ: Запад би да прећутно пристанемо на чланство КиМ у Савету Европе

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да се на Србију и земље ЕУ које нису признале тзв. Косово врши притисак да не присуствују седници Савета Европе, на којој ће се одлучивати о почетку процеса пријема тзв. Косова у ту институцију, како би се на тај начин тихо сложиле с тим.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

"За нас је најтежа позиција у Европи, јер је највећи број европских земаља признао Косово. Однос снага у СЕ је такав да гарантује да ће можда та одлука да прође. Основна сметња тој њиховој жељи је да се до сада никада није десило да нека земља буде примљена без консензуса и зато се на нас врши притисак. Они хоће да покажу да су сада, када су избацили Русију из СЕ, јединствени и зато врше притисак на нас и на земље које нису признале Косово да не буду присутне на седници, да се ми фактички ћутећи сложимо да та процедура отпочне", рекао је Дачић за Танјуг.

Он је истакао да је питање сукоба у Украјини уско повезано са питањем територијалног интегритета Србије преко поштовања принципа међународног права.

Дачић је подсетио да је став Србије увек исти, а то је да поштујемо принципе суверенитета и територијалног интегритета.

"Када би одговор западне стране о нашем територијалном интегритету био исти као у случају Украјине, онда ми не бисмо имали такву дилему, али овде се види да на наки начин постоје двоструку аршини и једних и других, односно да свако тумачи те принципе међународног права како му у одређеном тренутку одговара, тако да ви на истој седници Савета Европе можете чути оштру подршку територијалном интегритету Украјине и подршку Приштини да Косово постане чланица СЕ. Како то можете да спојите једно с другим", навео је Дачић.

Он је рекао да Савету министара СЕ тренутно председава Ирска, која је обећала тзв. Косову да ће да покрене процедуру за чланство српске покрајине у том телу.

"Међутим, сада је крај њиховом председавању и зато је тај 3. веома важан да се види шта ће да се деси, јер постоји ирско-немачки план са формулацијама које нису баш експлицитне да ће они да подрже Косово, али да се то ипак пошаље на даље разматрање. Ми смо апсолутно против покретања било какве процедуре и борићемо се за то до краја и то је прва велика битна ствар са којом се ја суочавам на месту министра спољних послова", нагласио је Дачић.

Оценио је да се премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти овако понаша зато што нигде на Западу није могла да се чује ниједна изјава да ће се Приштина суочити са санкцијама ако не буде конструктивна, али да се с друге стране, када се говори о Србији, ''помиње батина''.

"Цинично је да неко каже како осуђује, али неће ништа да предузима против њих. Ја мислим да он њих почиње мало да нервира. Јер, када ви рачунате да је неко ваш 100 посто, то подразумева да све што ви кажете он треба да уради. Он сада понекад уради нешто што излази из оквира. Они не би хтели да постоје проблеми, а Курти ће их изазвати. Да ли директно тако што ће да заплењују аутомобиле или кажњавају, али то ће изазвати реакцију Срба", проценио је Дачић.

Он сматра да то што на тзв. Косову неће да организују избора за савете националних мањина је њихова жеља да покажу како више никакве везе немају са Србијом и да не желе да се било шта што је део српског система власти обавља на територији коју су Албанци прогласили ''Републиком Косово''.

Дачић је рекао да је председник Александар Вучић на седници Савета за националну безбедност изложио свој поглед на француско-немачки план за КиМ и о демаршу у вези са аутомобилским таблицама који је Србији упутила Квинта.

"Председник је јасно рекао да је неспорно да ћемо бити конструктивни и да нећемо ниједним потезом допринети да будемо оптужени за опструкцију и евентуалне инциденте, али да ћемо све урадити да заштитимо националне интересе и наш народ на КиМ", подсетио је Дачић.

Истакао је да је француско-немачки предлог постављен на за Србију неприхватљив начин, јер подразумева да се о политичком решењу за КиМ не разговора.

"Они сматрају да нема шта да се говори о политичком решењу, јер је оно завршено проглашењем независности, а да је главни проблем какао анестезирати Србију да то прогута, нудећи неке планове у будућности", рекао је Дачић.

Додао је да то није никаква финална верзија документа, јер о томе неће одлучивати Француска и Немачка самостално, већ ће коначну реч дати Савет безбедности УН.

"Сви сепаратисти на свету ће користити аргументацију коју је Косово користило када је доносило једнострану одлуку о проглашењу независности и користиће саветодавно мишљење Међународног суда правде. То сада користи и Русија, иако не признаје Косово, да би признала отцепљене републике у Украјини. Западне земље су рекле да Косово није преседан, него је случај сам за себе и да нико не сме да се позива на њега. Зато хоће да га што пре елиминишу из списка проблематичних тема", навео је Дачић.

Он је истакао да таква очекивања нису реална, јер Србија неће пристати на тако нешто.

"Ми желимо праведно решење које мора бити засновано на сагласности Србије и српског народа који живи на КиМ. Без наше сагласности, а ми ћемо бити сагласни само уколико буду задовољени наши интереси, било какав план нема шансе да успе", рекао је Дачић.

Позвао је Запад да буде практичан у односу на Србију и додао да то подразумева да Србија не може да изађе у сусрет њиховим захтевима, све док не види да постоји неко ко ће јој помоћи да заштитити своје интересе.

"А не да јој с једне страна нуде да уведе санкције Русији, а са друге стране да Косово уђе у СЕ. Шта ту добија Србија? Желимо праведан однос, желимо однос који ће се заснивати на међународном праву", нагласио је министар спољних послова.

Он је у вези са односом Србије и Запада оценио да је Србија увек имала "трку са помереним циљем".

"Прво је било ухапсите Караџића, Младића и све остале. Чим се то завршило, онда питање Косова, па сад идемо даље са увођењем санкција Русији. Шта ће се десити ако уведемо санкције Русији?" упитао је.

Дачић је рекао да је Србији потребна пружена рука, онако како је она пружила руку другима.

"Не знам да ли томе можемо да се надамо, али треба сви да схвате да овакви бесправедни поступци према Србији који не уважавају наше националне и државне интересе, где нам се смеју у лице, говорећи да наш територијални интегритет не смемо да спомињемо, али морамо да уведемо санкције Русији, због територијалног интегритета Украјине, сваки потез где се фаворизује Косово а не уважава наш национални интерес, нас не приближава западној цивилизацији. Јаче нас гура у загрљај наших старих пријатеља. Они су за то криви", истакао је Дачић.

Оценио је да ће у наредном периоду позиција председника Вучића бити веома изазовна и оптерећена многим претњама.

"Мислим да је његов став који је изнео кристално јасан: мир, мир и ми ћемо стално то понављати, али немојте нас терати да се бранимо", нагласио је Дачић.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА