Најновије

ФЕЛДМАРШАЛ ХАФТАР ЗАПРЕТИО НЕПРИЈАТЕЉИМА: Либија поново на ивици ескалације

Главнокомандујући Либијске националне армије (ЛНА) Халифа Хафтар рекао је током посете региону Ал Џуфра да неће дозволити да та северноафричка земља "постане пространство" за колонијалисте.

Халифа Хафтар (Илустрација: Правда)

„Нећемо дозволити да Либија постане пространство за колонијалисте који покушавају да реше погоршану кризу на рачун богатства Либијаца. Ако пропадну сви мирољубиви напори за повлачење окупатора из земље, нећемо имати другог избора него да се упустимо у одлучујућу ослободилачку битку!“ рекао је он.

Према Хафтаровим речима, ЛНА је спремна да почне борбу „без оклевања“, користећи све расположиве снаге.

„Ми нисмо присталице рата, ми смо присталице мира, присталице сарадње међу народима засноване на међусобном поштовању. Присталица рата данас је онај који је послао своју војску и плаћенике у Либију, желећи да се домогне нашег богатства, и онај који је склапао срамне послове са онима који су продали своју част“, ​​додао је фелдмаршал.

Изјава Халифе Хафтара дата је у току ескалације политичке кризе због неспремности Владе националног јединства, на челу са Абд ал-Хамидом Дбеибом, да поднесе оставку, јер је изгубила легитимитет још у децембру прошле године.

Као резултат тога, у земљи траје сукоб између Владе националног јединства и новог кабинета који је изабрао Представнички дом, на челу са Фатијем Башагом. Истовремено, Дбеибова влада наставља да склапа међународне послове.

Раније је Влада националног јединства потписала меморандум о разумевању са Турском, који предвиђа заједничке истраживачке радове у медитеранском басену. Овај корак је изазвао негативну реакцију како унутрашњих тако и спољних структура, посебно у Египту и Грчкој. Обе државе су најавиле намеру да координирају своје акције у вези са меморандумом, пошто се Каиро и Атина противе било каквој турској активности у спорним областима Источног Медитерана.

О стању на украјинском фронту прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА