Најновије

Наришкин: Пољска се ужурбано спрема за заузимање три западноукрајинске области

Пољска појачава припреме за заузимање територија у западној Украјини, изјавио је директор руске Спољне обавештајне службе (СВР) Сергеј Наришкин.

Пољска војска. (Фото: Јутјуб)

„Информације којима располажемо, указују на то да Варшава убрзава припреме за припајање територија Лавовске, Ивано-Франковске и већег дела Тернопољске области Украјине“, нагласио је.

Наришкин је прецизирао да је пољски председник Анџеј Дуда наложио надлежним службама да хитно припреме званично оправдање аспирација Варшаве на Западну Украјину.

Навео је да ће полазна тачка образложења највероватније бити Волињски масакр 1943. године.

Истовремено, Варшава жели да на овим територијама одржи референдуме како би „обезбедила легитимитет планираних аквизиција“.

Према речима Наришкина, пољско руководство намерава да делује проактивно и истрајно због страха да ће његови партнери у НАТО-у током зиме покушати да преговарају са Москвом. Страхују да тај будући споразум „можда неће узети у обзир интересе и Украјинаца и Пољака“.

Шеф Спољне обавештајне службе РФ истиче и да у Пољској сматрају да заслужују издашну надокнаду за војну помоћ Кијеву, пружање гостопримства избеглицама са Украјине, као и занедавни инцидент са падом пројектила, који су пољске власти морале да „прогутају“ по савету САД и европских земаља.

Наришкин је упозорио Варшаву да не покушава да анектира украјинске територије.

Напоменуо је да је историја „пуна горких примера сукоба између пољских и украјинских националиста“ и позвао Пољаке „да не стају на исте грабље“.

Крајем априла Наришкин је открио да Вашингтон и Варшава раде на плановима за успостављање војно-политичке контроле Пољске над „историјским поседима“ у Украјини на које претендује.

Оценио је да је реч о покушају да се понови историјски „договор“ после Првог светског рата, када је колективни Запад, у лику Антанте, признао право Варшаве да прво окупира део Украјине како би „заштитила становништво од бољшевичке претње “, а потом и да укључи те територије у састав пољске државе.

Наришкин је истовремено указао на околност да је у питању игра: на чињеницу да Варшава планира да свој тобоже „мировни контингент“ распореди у оним деловима Украјине где је опасност од директног сукоба са руском војском минимална.

Борба за овај град на истоку Украјине је најжешћа битка од почетка рата! Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА