Најновије

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ: Уколико је Матеј жив, ова ствар на њему се никада неће променити

Сплићанину Матеју Перишу (27) сваки траг се изгубио у Београду уочи дочека Нове године, када је истрчао из клуба „Готик“ у Бетон хали у ком је био са својим друштвом, а сви укључени у случај покушавају да скину део по део мистерије око његовог нестанка.

Свака информација која би могла да помогне истрази је добродошла, али поставља се питање како препознати Матеја после толико времена и како неко може да пружи кредибилну информацију ако је младић из било ког разлога променио изглед.

Мушкарцима расту брада и коса

Маја Јовановић из Бироа за борбу против трговине људима говорила је о овом случају.

– Како препознати особу након толико времена? Прво морамо да нагласимо да када су у питању мушкарци, самим тим што им расту брада и коса, већ након седам до десет дана постају делимично непрепознатљиви. У овом случају је прошло доста времена. Људи могу да повећаном или смањеном килажом, дужом или краћом косом, постану непрепознатљиви. И те како могу променити свој опис. Чак и стављање наочара може да измени опис доста – рекла је Јовановићева.

Она наглашава да би Матеј, уколико је жив, могао да изгледа потпуно другачије.

– Морамо се водити одређеним знаковима препознавања, на пример, младежима, бојом очију, обликом обрва, ожиљцима… Висина и белег на телу могу бити од помоћи. Када је у питању визуелизација, јако је важно водити се тиме да се гледа оно што је препознатљиво код њих. Не можемо се водити ни бојом косе, ни бојом браде након толико времена. Фото-роботи су нешто што је веома битно и што помаже доста. Само фарбање или скраћивање косе, или стављање наочара може много променити опис – објаснила је саговорница.

Оно што је карактеристично код Матеја Периша је то што има размак између зуба, висок је 187 центиметара и има изразито плаве очи, што је свакако једна од ставки која се никада неће променити.

Иако је српска полиција направила комплетну реконструкцију Матејевог кретања у ноћи нестанка, а камере су га последњи пут снимиле како се спушта ка реци Сави код ресторана „Сава нова“ на Сава променади, многи се и даље надају да је младић жив и да се негде скрива. Тако је прошле недеље пометњу направила манекенка из Хрватске Лидија А., која је на свом Инстаграму алармирала јавност да је у Минхену видела младића „који је исти Матеј“ како подиже паре на банкомату.

Серија нестанака

Породица Периш, нажалост, није једина која тренутно пролази кроз агонију и са нестрпљењем чека информације о свом сину, брату, унуку… Тако је пре само три дана код Чачка нестао Живојин Стризовић (45) из места Брђани. Његова сестра каже да је он последњи пут виђен 14. фебруара око 16.30, када су га снимиле камере на ауто-путу Милош Велики на наплатној рампи у Прељини. Возио је, како каже, плави „рено меган 3“, регистарске ознаке ГМ-018-БX. Истог дана, 14. фебруара, у Београду је нестао и Анђело Мијаиловић (27), након што је слетео на аеродром „Никола Тесла“. Како породица тврди, младић који болује од депресије депортован је из Немачке. Он је јуче поподне пронађен код Остружничког моста.

И породица Ане Стојковић (44) из Смедерева пролази кроз тежак период. Наиме, она је нестала још у новембру прошле године, а породици је оставила поруку у којој је наводно навела да ако умре жели да је кремирају, као и да је не траже уколико нестане. Њена ћерка Наталија Ивановић јуче је за Курир рекла да и даље ништа не зна о мајци и да јој је много тешко.

Манекенка све узбуркала

О објави манекенке говорио је и Ненад Периш, Матејев отац, који је већ скоро два месеца у Београду, где прати потрагу за сином и не губи наду.

– Послао сам поруку полицији и они су ми одговорили у вези са личним документима. Наиме, код мене се налази његова лична карта, а код куће у Сплиту је пасош. Полиција ми је рекла да ради проверу с немачком полицијом и да је то полицијска ствар коју ће они сигурно проверити и добити информацију о чему се тачно ради. Досад је било много таквих информација, које су се, нажалост, показале неистините – рекао је раније Ненад.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА