Најновије

ЗЕЛЕНСКИ ОБЈАВИО ВИДЕО ОД КОГА СУ ЗАНЕМЕЛИ ЕВРОПСКИ ЗВАНИЧНИЦИ: "Ово је можда последњи пут да ме видите" (ВИДЕО)

Окидач за драстичну промену политике Европске уније према Украјини био је видео на којем украјински председник Владимир Зеленски у свом обраћању европским званичницима каже: "Ово је можда последњи пут да ме видите", у свом инсајдерском извештају јавља "Гардијан".

Фото: РИА

Европске званичнике та порука је запањила и након тога се све променило.

- Мислим да ће реакција председника Зеленског постати део историје. Била је врло емоционална, шефови држава су били под јаким утиском, а тишина у соби је била импресивна. Тешка атмосфера - рекао је неименовани дипломата Европске уније, преноси "Јутарњи лист".

- Сада се види да има смисла креирати овакву динамику коју данас видимо са вођама држава који одобравају достављање оружја. На тој листи је и Свифт и верујем да ће се то наставити. Лидери држава гледали су свој интерес, а сада су попустили под притиском јавности - казао је службеник ЕУ.

Последице су следеће:

Зеленски је питао Чарлса Мишела, председника Европског савета за војну опрему у суботу, а 19 држава чланица је дало своје донације, каже дипломата ЕУ, пише Гардијан.

Под ЕУ-овим "Инструментом за мировну помоћ" сама ЕУ ће сада платити донацију "одбрамбеног оружја" Украјини, уз понуду која ће бити дата државама чланицама.

Они с историјским неутралним статусом ће бити у могућности да се "конструктивно суздрже" да би њихов финансијски допринос био потрошен на друге пројекте.

Затвара се ваздушни простор изнад ЕУ за руске авионе, забрана слетања на аеродроме ће бити дата државама чланицама.

Листа руских банака које ће бити одсечене из система Свифт је координисана од стране Европске комисије након значајне промене приступа немачке владе. Европска комисија тражи да се овај поступак прихвати хитном процедуром.

ЕУ покушава да спречи Руску централну банку од конвертовања својих резерви евра у руске рубље.

Извор: Јутарњи лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА