Најновије

СПЕКУЛАЦИЈЕ О КАДРОВИМА ЗА НОВОГ ПРЕМИЈЕРА: Брнабић, Весић или Мали?

Уколико је рок нове владе мањи од годину дана, онда било ко може бити нови/стари премијер, наводи политиколог Бобан Стојановић, у тексту објављеном на порталу Талас.

Фото: Јутјуб

Уколико будемо имали нову краткотрајну Владу, онда тај технички посао може поново да обави Ана Брнабић, наводи Стојановић. Уколико по његовом мишљењу, влада буде кројена ради дужег трајања, онда би то био неко ко би могао Александру Вучићу, председнику СНС да помогне око међународних питања, и то је други фактор, наводи се на порталу Талас.

Трећи важан фактор јесте питање да ли ће Вучић после десетина најава заиста отићи са чела Српске напредне странке. Уколико се одлучи за то – онда је од тога ко ће бити премијер можда и важније ко ће бити нови председник странке. А можда то буде и иста особа, од које ће Александар Вучић у наредном периоду покушати да направи особу број два у партији и држави и коју ће потенцијално да спрема за председничке изборе 2027. године. Многа имена која су била у оптицају ове или претходних година аутоматски испадају из ужег избора за премијера због овог фактора, сматра Стојановић.

Он даље наводи три имена анализирајући њихове шансе – актуелну премијерку Ану Брнабић, заменика градоначелника Београда Горана Весића, као и министра финансија Синишу Малог.

Тешко је за очекивати да Ана Брнабић може да буде реизабрана од стране Вучића за било какве озбиљније политичке функције. Она може бити избор само за Владу која може да потраје мање од годину дана. Резултат у Београду који је остварила као повереница градског одбора СНС-а избацује је из било које даље трке за позицију формално најважније особе у политичком систему Србије, тврди Стојановић. Неки су спомињали да Александар Шапић може да буде и кандидат за премијера. Након избора у Београду на којима СНС и СПС немају већину, ни он нема никакве шансе за ову позицију, додаје он.

Кандидовањем Весића, Вучић би повукао потез којим би у потпуности понизио како опозицију, тако и све опозиционе бираче, интелектуалну јавност, а посебно Београђане. Ипак, услов за ово је било освајање лагодне већине у Београду, што се није десило – па се неће десити ни да Горан Весић буде премијер, додаје Бобан Стојановић.

Најзад, ако би Синиша Мали као „официр за финансије“ постао премијер, Вучић би опет остао једини на кога иду сви притисци, сви позиви, без прилике да одговорност подели са неким, закључује Бобан Стојановић.

Стефановић доказао лојалност

Портал Демостат пише да је актуелни министар одбране Небојша Стефановић, који је у мају прошле године смењен са места повереника СНС за Београд, по речима неименованих извора, доказао лојалност Вучићу, те ће и он највероватније остати у влади. Тиме се одбацују спекулације које су досад важиле да ће Стефановић бити склоњен на неко амбасадорско место, и да је постао терет Вучићу због више великих афера у чијем је средишту. Портал Демостат указује да Стефановићу „ветар у леђа“ даје и Велика Британија, чији је министар одбране Бен Волас, подсетимо, посетио Србију прошле године. Била је то прва званична посета министра одбране Уједињеног Краљевства нашој држави икада, а том приликом Волас је са Стефановићем потписао аранжман о унапређењу сарадње у области одбране. Стефановић је у узвратну званичну посету Лондону ишао у јануару ове године.

Економија развијених западних земаља тоне у рецесију, а инфлација је у протеклој години узлетела најбржим темпом и највиша је у последњих четрдесет година. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА