Најновије

Србија, Словенија и ЕУ оснивају регионалну берзу струје - ADEX

Оператори преносних система из Словеније и Србије ELES i EMS ће заједно са Европском берзом електричне енергије EPEX SPOT успоставити прву регионалну берзу електричне енергије за централну и југоисточну Европу.

Далековод (Фото: Pixabay)

Нови правни субјект "Алпско-јадранска дунавска берза електричне енергије - ADEX" ће понудити хармонизоване и јединствене услуге спот трговине електричном енергијом у Словенији и Србији, са циљем да своје пословање и услуге прошири на друге земље у региону централне и југоисточне Европе (CSEE), саопштила је Електромрежа Србије.

ELES, EMS i EPEX SPOT ће у свом власништву имати исти број акција ADEX-a.

Споразум предвиђа пословно спајање Словеначке берзе струје BSP и Српске берзе струје SEEPEX.

EPEX SPOT и оператори преносних система ELES i EMS ће бити оснивачи и акционари новоосноване берзе електричне енергије ADEX, са пословним седиштем у Љубљани и главним сталним канцеларијама у Љубљани и Београду.

"На овај начин унапређујемо тржишну културу у нашем региону, обезбеђујући највише стандарде трговања, напредна техничка решења, изузетне берзанске услуге, транспарентност и иновативност", рекао је генерални директор ELES-а Александар Мервар.

Генерална директорка EMS-а Јелена Матејић је рекла да ће то "изванредно достигнуће додатно подстаћи развој регионалног тржишта електричне енергије и пружити авангардни и одржив 'роле модел' за остале земље централне и југоисточне Европе да се придруже овој напредној пословној инфраструктури".

Краткорочним плановима ADEX-а такође је обухваћена имплементација новог унутардневног тржишта у Србији и спајање постојећег дан унапред српског тржишта са јединственим дан-унапред тржиштем EU (SDAC).

"ADEX ће CSEE заједници понудити најбоља решења за трговање и клиринг, а помоћи ће и даљем расту ликвидности тржишта у овим захтевним временима. Очекујемо такође и да ће убрзати толико жељену имплементацију пројеката спајања тржишта у овом региону и тиме комплетирати пан-Европску интеграцију спот тржишта електричне енергије", рекао је главни извршни директор EPEX SPOT-а Ралф Даниелски.

Да би се ово пословно спајање реализовало, морају бити исходована сва важећа регулаторна одобрења, као и провера усклађености са осталим правним захтевима.

Директор БСП Соутхпоол Анже Предовник је нагласио да се пословно окружење у региону суштински мења, као и да је сарадња са SEEPEX-ом и EPEX-ом први корак у адаптирању будућим изазовима на "PX nivou".

"ADEX је ново поглавље за БСП базирано на чврстом поверењу између свих партнера. То је основни предуслов за успех и све стране заинтересоване за сарадњу су добродошле да узму учешће у овом заједничком путовању", рекао је он.

Извршни директор SEEPEX-а Милош Младеновић је рекао да је SEEPEX од самог почетка представљао авангардни пан-европски пример успешног пословног подухвата у региону југоисточне Европе.

"И овај иновативни ADEX контекст ће додатно оснажити његову предводничку позицију и у будућности", рекао је он.

Осим горе наведеног, ELES, EMS i EPEX SPOT су у поодмаклим разговорима и са MAVIR-ом, мађарским оператором преносног система.

"Интензивно сарађујемо са нашим партнерима, како би се и HUPX, мађарска берза електричне енергије, у што краћем року придружила ADEX-у", објаснио је и главни извршни директор Мавира Андрас Бицзок.

Ова иницијатива остаје отворена за све додатне партнере који би желели да се придруже ADEX-у ради напретка у интеграцији спот тржишта електричне енергије у централној и југоисточној Европи.

БСП Соутхпоол управља физичким дан унапред и унутардневним тржиштем, као и услугама спајања тржишта у Словенији, а такође обавља и услуге клиринга и финансијског поравнања на локалном и прекограничном нивоу.

Током 2021. године, њена 34 члана трговало је количином од 10 TWh, са годишњим финансијским прометом од 1,2 милијарде евра.

ELES је једини оператор преносног система у Словенији и управља мрежом 400 кВ, 220 kV и 110 kV далековода укупне дужине 2.587 км.

Географски посматрано, ELES се налази на раскрсници путева између западне, источне и јужне Европе, те управља транзитним токовима и обезбеђује поуздан пренос електричне енергије ка неколико суседних земаља.

Акционарско друштво Електромрежа Србије (EMS) је оператор преносног система у Србији чија је дужност да обезбеди сигуран и поуздан пренос електричне енергије, ефикасно управљање преносним системом и обезбеди оптималан и одржив развој.

EMS управља мрежом 400 kV, 220 kV и 110 kV далековода чија је дужина око 10.000 км и надлежан је за координацију осам међузонских капацитета са суседним TSO-има, у потпуности у складу са правилима и праксом ENTSO-E.

Европска берза електричне енергије EPEX SPOT SE и њена зависна предузећа управљају физичким краткорочним тржиштима електричне енергије у 13 земаља: Централно-западна Европа, Швајцарска, Уједињено Краљевство, Нордијска регија и Пољска.

Као део EEX групе, групе компанија које опслужују међународна берзанска тржишта, EPEX SPOT је посвећен стварању паневропског тржишта електричне енергије.

Више од 300 чланова тренутно тргује електричном енергијом на EPEX SPOT-у.

Холдинг европских оператора преносног система HGRT поседује 49 одсто његовог капитала.

SEEPEX а.д. Београд (SEEPEX) је лиценцирани оператор тржишта у Србији основан као акционарско друштво у стратешком партнерству EMS-а и EPEX SPOT-а.

У 2021. години, 24 чланице из 13 европских земаља трговале су са 3,2 TWh на организованом дан унапред тржишту, при чему је клиринг свих трансакција извршио European Commodity Clearing AG.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА