Најновије

КАД ПЉАЧКАШУ ПЛАЋАТЕ ОДШТЕТУ! Да би држао оружје мораш бити угрожен, ако си угрожен одузеће ти га! (ВИДЕО)

Набавка ватреног оружја је изменама закона од 2016. године доста је отежана. Да би поседовали оружје за личну безбедност морате да докажете да сте угрожени. Како? Како да докажем да ће мени можда неко у наредних пар година провалити у стан, упитао је Дарко Божић, инструктор руковања ватреним оружјем и уредник Дум дум канала на Јутјубу.

Дарко Божић (Фото: ХелмКаст)

Он је рекао да потом, ако већ имате легално оружје и пријавите да вам је неко претио, полиција ће вам то оружје одузети. 

- То је још једна зачкољица. Имате рецимо легално оружје и имате неког комшију, који је психички нестабилан, и запрети вам рецимо: „Ако те још једном видим у ходнику, поломићу ти руке и ноге“. И ви га пријавите, а вама се одузима оружје, превентивно. Зашто? Па ваљда то оружје имате да би се заштитили – примећује Божић.

У емисији се говорило и о томе ако вам је полиција из поменутих разлога, не вашом кривицом, привремено одузела оружје, зашто плаћате порез на оружје у периоду када оно није у вашем поседу, и да ли би то требало да буде тако. 

Адвокат Лазар Бабић говорио је у истој емисији и о нужној одбрани, када сте ранили или чак усмртили пљачкаша који вам је упао у стан, као и парадоксу када лопову плаћате одштету јер сте га ранили бранећи своју породицу и своју имовину.

- Код класичне примене нужне одбране, лице се ослобађа кривичне одговорности и ту нема дела. И онда то лице које је вршило рецимо провалу, нема право на одштету. Међутим, када се одређено лице због искривљене примене у пракси, осуди за прекорачење нужне одбране, пљачкаш коме сте нанели тешке телесне повреде би могао да тражи накнаду штете. Што је потпуно искривљено тумачење права – указао је адвокат Бабић.

Дарко Божић је открио да је у Федерацији БиХ, за разлику од Републике Српске, дозвољено ношење оружја и да га велики број људи носи, али да нема злоупотребе. Како је рекао, они који носе легално оружје су „најдоговорнији грађани“, док се скоро сви злочини чине нелегалним оружјем. Он је открио податке да у земљама где је дозвољено ношење оружја има мање злочина, а навео је пример Хондураса где је нелегално поседовати било какво ватрено оружје, али да та земља има највећу стопу убистава ватреним оружјем у свету. 

Такође, било је речи шта од хладног оружја можете носити са собом, а шта не, и у којим ситуацијама се неки предмети сматрају као оружје, а у којим не. Ту је расветљено и да ли смете да носите рецимо бејзбол палицу у колима, што је иначе доста популарно, али и шта је са ношењем ножа у џепу, бибер спреја и слично. Такође, дат је одговор на питање, уколико тренирате борилачке вештине, да ли сте обавезни да упозорите нападача на познавање борилачких вештина, јер ће се ваше руке и тело сматрати као оружје, или то није случај. 

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА