Најновије

ОД ХАКЕРА ДО ТАЈНИХ СЛУЖБИ: Страни обавештајци помажу Украјини испод радара јавности

Поред подршке у наоружању и опреми, Украјина од западних партнера добија и веома важну помоћ у обавештајним подацима, што је требало да остане не тако видљиво у јавности, преноси DW.

Рат Русије и Украјине је рат шпијуна, наводи DW у својој анализи. Украјинске оружане снаге недељама су пружале жесток отпор руским снагама, а западне државе, су им помагале у томе не само оружјем, муницијом, опремом, обуком и залихама него и обавештајним информацијама. Пре свега, САД и Велика Британија, али и друге земље НАТО-а, својим тајним службама подржавају украјинске трупе, наводи се.

Оне прослеђују сателитске снимке, помажу у електронском извиђању, пресрећу руске радиопоруке или упозоравају на предстојеће ваздушне нападе. Стручњаци британске службе за прислушкивање GCKH такође месецима помажу Украјини да се одбрани од руских сајбер напада.

"Ми Украјинцима на бојном пољу редовно дајемо детаљне и правовремене обавештајне податке како бисмо им помогли да бране своју земљу од руске агресије и то ћемо наставити и даље", наводи се у службеном, кратком саопштењу Беле куће крајем априла о том питању. Више детаља није било. Међутим, каже се да су више пута већа западних тајних служби дала украјинској војсци одлучујућу предност - и нанела значајне губитке руској војсци. Барем је тако недавно објавило неколико америчких медија.

Шеф ЦИА Вилијам Бернс позвао је на тајност у вези с помоћи тајне службе Украјини. На јавној расправи прошле недеље он није демантовао извештаје медија, само је изјавио:

"То је неодговорно. Опасно је када људи превише причају о обавештајним стварима, било приватно или јавно."

Више о готово самоубилачком потезу Литваније ОВДЕ.

Извори: Курир и DW

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА