Најновије

РЕПРЕСИЈА НАД ПРОРУСКИМ САДРЖАЈЕМ У СЛОВАЧКОЈ: Конгресмени САД се укључили у спровођење медијског мрака!

Словачка је позната по томе што је после Србије друга европска земља чији грађани и нелиберални део политичара јако подржава Русију.

Фото: Јутјуб

По процени неколико Словачких телевизија чак 38% Словака подржава специјалну Руску операцију што је коментарисала и председница државе Зузана Чапутова која ”не разуме овај народ како може да пружа толику подршку Русима иако је Америка и ЕУ дала толико пара Словачкој.”

Словачке власти су забраниле све медије који у било којем смислу пишу и најмање позитивно о Русији.

Угрожавају грађане и политичаре са строгим казнама чак и затвором ако покажу било какву подршку Русији. Нелиберални део Словака ипак излази на улице са Руским заставама и није помогло хапшење бившег политичара, кандидата за председника, главног судије највишег Суду Словачке Штефана Харабина који на свом Фејсбук профилу објавио да би он радио исто као Путин по питању Украјине.

Ту се забринуо и амерички Конгрес па тражи да Фејсбук блокира све такве странице у Словачкој.

”Словачки Фејсбук је пун руских дезинформација” - жали се Конгрес. Чланови Комитета за обавештајне послове Представничког дома САД позвали су ове недеље руководство интернет компаније Мета, која управља и друштвеном мрежом Фејсбук, да посвети више пажње „опасном ширењу проруских дезинформација“ на својим платформама у Словачкој.

Комитет је у уторак у саопштењу за јавност навео да не види „одговарајуће кораке“ Фејсбука, иако су словачка и америчка влада више пута указивале на проблем. Фејсбук је наводно обећао да ће обавестити конгресмене у наредним данима.

Шефу компаније Марку Зукербергу се у објављеном писму обраћају председник парламентарног одбора Адам Шиф и још четири посланика Демократске странке. Они указују на огромну популарност Фејсбука, који према њима има 2,7 милиона активних корисника у Словачкој.

Истичу и да се на „словачком Фејсбуку” годинама шире дезинформације група „идентификованих проруских актера”, који тренутно промовишу „огромну количину” лажних и обмањујућих садржаја о рату у Украјини. Представнички дом у писму не наводи конкретне примере ове појаве.

„Комитет је дубоко забринут због континуираног присуства штетних дезинформација и проруске пропаганде на словачком Фејсбуку и позива Фејсбук да одмах обезбеди брзу процену, верификацију и етикетирање, смањену видљивост или потпуно уклањање свих проруских ”дезинформација” у складу са јавном декларацијом на Фејсбуку и применљива правила“, написало је пет конгресмена.

Један верификатор информација за целу земљу

Тај потез је вероватно уследио након априлске посете Братислави, током које су чланови америчког Конгреса информисали владине званичнике и представнике цивилног друштва о проблему. „Један високорангирани словачки одбрамбени званичник описао је Фејсбук као ’главно средиште пропаганде Кремља’“, навели су законодавци у писму од понедељка.

Како се наводи у саопштењу за јавност, претња повезана са проруским дезинформацијама у Словачкој постала је још хитнија са почетком рата, али обавештајни комитет није приметио „одговарајућу акцију на друштвеним мрежама“. У том контексту, конгресмени помињу њене напоре да провери веродостојност прилога из источне Европе, али додају да према јавно доступним информацијама, платформа има само један „проверивач чињеница” (факт верификатор), који је посвећен Словачкој.

У вези са ратом у Украјини, Мета наводи да када њени партнери одговорни за проверу информација означе изјаву као неистиниту, ми ћемо „померити садржај ниже у фиду (персонализовани избор садржаја који платформе достављају корисницима) како би их мање људи видело , и додајте ознаке упозорења “.

Специјализовани сајт словачке полиције под називом „Преваре и преваре“, који последњих недеља такође скреће пажњу на „прокремљовску пропаганду“ и „прокремљовске тролове“, такође се фокусира на побијање ”лажних информација” на Фејсбуку. Темом се бави и словачка влада која припрема закон који се односи на уклањање објава мржње и другог садржаја који се сматра штетним са друштвених мрежа.

Према пет демократских конгресмена, Фејсбук је у том погледу пасиван. До почетка јуна компаније траже информације о статусу садржаја на који им је скренула пажњу словачка влада или детаљне информације о напорима платформе да разоткрије „штетне дезинформације“ о рату у Украјини.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА