Најновије

Текст Вучићеве заклетве: Заклињем се да ћу све своје снаге посветити...

Свечаним полагањем заклетве, председник Србије Александар Вучић започеће нови петогодишњи мандат.

Текст заклетве гласи:

„Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности.“

Александар Вучић други пут је изабран за председника у првом кругу избора 3. априла, када је освојио 2.224.914 гласова, што је око 59 одсто.

Вучић је заклетву за први мандат положио пре тачно пет година, 31. маја 2017. године, а први пут се осим на Уставу, председник заклео и на Мирослављевом јеванђељу, најстаријем сачуваном ћириличном рукопису.

Према закону, нико не може више од два пута да буде изабран за председника Републике, без обзира на то колико су му трајали први и други мандат. Чланом 115. Устав Србије прописано је да „Председник Републике не може обављати другу јавну функцију или професионалну делатност“.

Опозициони посланици новог скупштинског сазива неће моћи да присуствују свечаном полагању заклетве Александра Вучића за нови петогодишњи мандат у Скупштини Србије.

Какву је тајну крила хладњача пуна лешева у Азовстаљу сазнајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА