Најновије

”НЕКА ИХ МАЛО ИЗМОТАЈУ, НЕКА СЕ ПИ*АЈУ ПО ЊИМА”: Полиција ЦГ се правдала Звицеру што приводе Вељу и Марета

Специјално државно тужилаштво не одговара на то шта је са предметом формираним због неовлашћеног скидања забране уласка у Црну Гору Вељку Беливуку и Марку Миљковићу, те да ли се и даље води извештај или је случај затворен због спорног манипулисања унутар информационо-комуникационог система Управе полиције.

Фото: public

Двадесетак дана након што је незаконито 28. децембра 2020. године, мимо одлуке МУП-а, из система полиције избрисана забрана уласка Београђанима због националне и унутрашње безбедности, Београђани су допутовали 17. јануара 2021. у Црну Гору, неколико дана били гости једног од шефова кавачког клана Радоја Звицера, пишу Вијести.

Судећи према подацима ЕУРОПОЛ-а, а који је објавио портал Либертасс, заштиту Беливуку и Миљковићу за време вишедневног боравка на Црногорском приморју, како се верује, пружили су службеници полиције Петар Лазовић и Љубо Миловић, а европска полицијска служба преко Скy апликације скинула је и фотографије присног дружења чланова клана и полицајаца, за које верују да су са њима учествовали у међународном ланцу допремања кокаина из Еквадора, шверцу оружја, цигарета…

Либертасс је синоћ објавио нове податке ЕУРОПОЛ-а, наводећи да је Лазовић обавестио Звицера да је, између осталих, за надзор Беливука и Миљковића задужен и полицајац Миловић, као и “непозната особа под именом Хари, који ће знати све и информисати Лазовића о сваком догађају који се планира”.

”Реци им, ако покушају на своју руку, неки паметан полицајац, да им тражи да им узму ДНК, да кажу да неће и да зову адвоката - а адвокат сам ја”, написао је наводно Лазовић, који је на Саy апликацији користио кодна имена Јуниор и Командос.

Међу доказима ЕУРОПОЛ-а је и фотографија настала, највероватније, у ресторану “Граховац”, током јануарског гостовања двојца из Београда, а три месеца након што су Беливук и Миљковић у Даниловграду, како се сумња, убили шкаљарца Дамира Хоџића и његовог зета Адиса Спахића.

Да се нешто, у најмању руку, чудно скрива иза приче о скидању забране уласка Беливуку и Миљковићу било је јасно још 20. јануара 2021. године када су “Вијести” објавиле да су Веља Невоља и Месар, како су њихови надимци у свету криминала, привођени у Котору на информативни разговор.

Последњег дана боравка, 22. јануара 2021. полиција је саопштила да је спријечила убиство Беливука и Миљковића на тиватском аеродрому, због чега је ухапшена петочлана криминална група.

Предмет отет у поноћ

Предмет око скидања забране уласка Беливуку и Миљковићу формиран је 13. октобра 2021. године, када је тадашњи државни секретар МУП-а Раде Милошевић доставио кривичну пријаву полицији против службенице УП Славке Иванишевић, јер је је током интерне контроле утврђено да је са њене шифре и службеног рачунара, без одлуке МУП-а, деактивирана забрана уласка 28. децембра 2020. године у 09.58 и 10.07 часова, али без правног основа, односно, новог рјешења МУП-а о укидању забране.

Током поступка, узета је изјава од службенице УП, у својству грађанина, након чега је утврђено да је она у време скидања забране уласка, без новог писаног решења УП или МУП-а, била на годишњем одмору те да је њен рачунар у то време користио колега Саша Ђуровић. Те наводе, Ђуровић је потврдио у обавештењу датом колегама, наглашавајући да је то учинио на основу усменог налога - надређеног Александра Бошковића, што је овај такође потврдио у изјави датој УП.

Бошковић је казао да је налог за скидање забране добио усмено од тадашњег помоћника директора Управе полиције Ениса Баковића, а он то прихватио иако је према Закону о унутрашњим пословима морао да одбије такво незаконито наређење или тражи писани налог од шефа “због тога што није постојало ново рјешење надлежног органа, односно, МУП-а о скидању забране Београђанима”.

По налогу тужиоца Радоњића, истог дана око 23 сата ухапшени су службеници УП - Ђуровић и Бошковић због сумње да су у саизвршилаштву починили кривично дело - злоупотреба службеног положаја. После поноћи, 14. октобра 2021, тужиоца Радоњића позвала је руководитељка Вишег државног тужилаштва у Подгорици Лепа Меденица тражећи да се полицајци одмах пусте на слободу, а сат иза поноћи уследио је позив тадашњег в. д. ВДТ-а Дражена Бурића да се предмет на надлежност одмах достави СДТ-у.

Против Ениса Баковића тог дана основни тужилац није предузео ниједну радњу нити је то тражио од УП због тога што је као помоћник УП у то вријеме био јавни функционер, те је ОДТ Подгорица било и ненадлежно за поступање против њега, већ је план тужиоца био да о радњама шефа криминалистике у ери директора Веселина Вељовића, обавести СДТ.

Дан касније...

Специјално државно тужилаштво наредног дана, 14. октобра 2021, експресно је дало налог да се Бошковић и Ђуровић пусте на слободу јер је “анализом свих прикупљених доказа оцењено да нема основане сумње да су извршили кривично дело злоупотреба службеног положаја”.

Одлука је донета и без саслушања ухапшених службеника УП, што се коси са чланом 264 ЗКП-а, којим је предвиђено да не постоји опција да се неко лице након лишења слободе пусти на слободу прије саслушања код тужиоца и то у року од 24 сата...

СДТ је, такође, због скидања забране Беливуку и Миљковићу имало формиран предмет, након кривичне пријаве посланика Праве Црне Горе Марка Милачића против тадашњег помоћника директора УП Зорана Лазовића због кривичног дела стварања криминалне организације.

Из СДТ-а су тог дана саопштили да су поступајући по пријему наведених списа дали налог СПО да узме изјаву од Баковића, те да су затражили одређену документацију од Министарства унутрашњих послова и Управе полиције.

Катнић истраживао тужиоца

Бивши главни специјални тужилац Миливоје Катнић 20 дана касније, 5. новембра 2021. године, формирао је предмет Кт-С 238/21 против тужиоца Вукаса Радоњића тражећи од њега изјашњење о кривичној пријави и налогу за хапшење Бошковића и Ђуровића.

Тужилац Радоњић је у писаном одговору тадашњем ГСТ-у саопштио да је “потпуно законито и правилно поступао”, детаљно појашњавајући на основу чега је дао налог за хапшење, тврдећи да исто мишљење има и у тренутку писања изјашњења...

”По мом правном становишту, Енис Баковић је саучесник, подстрекач кривичног дела злоупотребе службеног положаја, јер је код Бошковића, са умишљајем, кроз издавање усменог, незаконитог наређења, довео до брисања забране уласка из система УП...”, написао је између осталог Радоњић.

СДТ је касније обавестило тужиоца да су предмет против њега затворили јер нема елемената за кривично гоњење.

Крајем прошле године, СДТ је имало месецима списе ЕУРОПОЛА, а који доказују везу између Беливука, Миљковића, шефа кавачког клана Звицера и полицајаца Лазовића, Миловића и Небојше Бугарина.

Међу доказима је и фотографија настала највјероватније у ресторану “Граховац” током гостовања у Црној Гори, а брзо након скидања забране.

“Нека их мало измотају, нека се пи*ају по њима”

”Ево слећела браћа, мурије колико оћеш”, порука коју је Звицер 17. јануара 2021. послао Петру Лазовићу, а транскрипте бројних порука објавио је синоћ Либертасс.

Лазовић предлаже Радоју Звицеру “како да се нашале са службом”.

”Нека их мало измотају”...”Нека се пи*ају по њима”...

Звицер пише: “Оћемо да их вртимо да не знају ђе иду”.

Дан након што су Беливук и Миљковић стигли у Црну Гору, одлазе у полицијску станицу да дају изјаву.

”Полицијски службеник Хари и Слободан су укључени у испитивање”, пише у документу.

Лазовић пише Звицеру да то тако мора, због процедуре, наглашавајући да само “Хари и Слобо ваљају”... Полицајац Лазовић правдао се шефу кавачана да ће разговор бити као са њим и објаснио да је “З” - (Зоран Лазовић - прим. аут.) рекао да их неће протеривати, задржавати, узимати ДНК и отиске.

”Оћу ли и ја са њима, јер ја још нисам био у СУП”, пита Звицер Лазовића, овај одговара: “Не ти, сем ако нећеш са њима...”

Тадашњи припадник Сектора за борбу против организованог кримнала, Петар Лазовић, објашњава Звицеру да су полицајци хтели да узимају ДНК његових гостију, по захтеву колега из Србије, али да је његов отац Зоран (шеф СБПОК) то спречио, након што је Енис Баковић колеге упутио да њега консултују за то.

Извор: Курир/Вијести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА