Најновије

ТАЈВАН СЕ ОКУРАЖИО: "Двапут размислите, имамо ракетне капацитете да погодимо Пекинг"

Тајвански званичници упозоравају Кину да двапут размисли пре него што нападне ту острвску државу, тврдец́и да Тајван има ракетне капацитете да погоди Пекинг.

Фото: Јутјуб

У недавном интервјуу за тајванске медије, Јоу Си Кун, председник тајванске законодавне скупштине, рекао је да његова земља неће бежати од употребе својих суперсоничних крстарећих ракета Јун Фенг ако Кина изврши напад.

“Јунг Фенд ракете већ могу да погоде Пекинг, а Тајван има могућност да нападне Пекинг”, рекао је Си.

Министарство одбране Тајвана издвојило је више средстава последњих година за јачање способности ракета Јунг Фенг за дубље ударе у Кину, пише The War Zone.

Извештава се да његова новија варијанта има проширени домет од 1.200 миља, што значи да би у теорији могла успешно да удари у Пекинг, који је отприлике 1850 км од Тајвана.

Тајван и Кина су се поделили током грађанског рата 1949. године, а Кина је последњих година појачала своје војне провокације против Тајвана, са циљем да га застраши да прихвати захтеве Пекинга да се уједини са комунистичким копном.

Закон о односима са Тајваном из 1979. године, који је регулисао односе САД са острвом, не захтева од САД да војно интервенишу ако Кина изврши инвазију, али предвиђа да Америка обезбеди Тајвану војне ресурсе да би се одбранила.

Најновију колумну Милана Видојевића прочитајте ОВДЕ.

Извор: NultaTačka

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА