Најновије

РУСИ "ДРХТЕ" ЗБОГ ОВОГА: Словенија шаље Украјини 35 возила из доба СФРЈ, али од САД добијају нешто заузврат (ВИДЕО)

Словенија је у Украјину послала 35 оклопних возила пешадије БВП М80.

Фото: Јутјуб

У замену ће добити кредит од САД у вредности оклопњака за набавку војне опреме.

Оклопна возила БВП М-80 стара су четири деценије и биће пребачена у Украјину преко Аустрије и Пољске, будући да Мађарска не дозвољава прелазак војне опреме до Украјине.

Словеначки оклопњаци БВП који су послати Украјини били су конзервирани годинама заједно са тенковима и другим оклопним возилима у близини Пивке, а деконзервација је трајала неколико недеља, наводе словеначки медији.

Ради се о возилима које је словеначка војска наследила од ЈНА после распада Југославије, а произведени су пре 40 година у СФРЈ за потребе тадашње армије. Борбено возило пешадије БВП М80 је амфибијско гусенично оклопљено возило, чију посаду чине три војника, а у њему може да се превози више војника. Има топ калибра 20 милиметара, митраљез и лансере за противтенковске ракете „маљутка“. Више стотина ових возила и даље је у наоружању војски Србије, Хрватске и БиХ.

Иначе, ова возила Словенија је намеравала да прода и то је покушавала још од 2015. године. Посредничка фирма „С лукс“ нашла је купца тек у јануару ове године – украјинско министарство одбране, преко чешког посредника. Међутим, словеначка влада је одлучила да БВП-ове поклони Украјинцима. Компаније „С лукс“ због тога је недавно поднела тужбу против словеначке државе, објавили су словеначки медији.

“Били смо потписали уговор и после потписивања, једноставно смо обавештени и-мејлом да возила више нису на продају”, рекла је Наташа Старец из те компаније.

Из словеначког министарства одбране тврде да оклопњаци не могу да буду продати државама у којима се дешавају оружани сукоби, јер то не дозвољава словеначки закон.

Како кажу, они могу да буду поклоњени, без посредника, као донација пријатељској војсци.

Словеначки Управни суд одбио је тужбу компаније „С лукс“ уз образложење да не могу оспоравати власнику да располаже својом имовином.

Погледајте снимке Су-25 изнад Доњецка ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА