Најновије

ДРИТАН ПОКУШАВА ДА СЕДИ НА ДВЕ СТОЛИЦЕ: ”Темељни уговор са СПЦ, штитићемо и уставна права ЦПЦ”

Премијер Црне Горе Дритан Абазовић рекао је да Темељни уговор треба да се потпише са СПЦ коју у Црној Гори представљају четири епархије. Он је то изјавио на седници Владе Црне Горе на којој је предложено да се формира петочлани тим екперата који би требао да што прије успјешно заврши преговоре са Српском православном црквом око Темељног уговора.

Фото: Јутјуб

“Уговор треба да склопимо са СПЦ која у Црној Гори има четири епархије. СПЦ је такав уговор склопила у Хрватској, тамо има своје епархије, да ли су још негдје не знам... Ми узимамо обавезу као држава да им заштитимо Уставом загарантована права, то ћемо радити и према другим вјерским заједницама, рачунајући и ЦПЦ. Кад је ријеч о културним добрима, њих штити закон и ништа што није предложено у закону неће бити у уговору. Грађани могу да буду спокојни, него их ми помамљујемо да ће њихови манастири и цркве завршити негдје друго - неће. То су наша културна добра, нека се сви томе радују”, поручио је Абазовић.

Тврди да ће уговор са СПЦ бити потписан у складу са Уставом и законом.

“Нека се формира тим што прије, нека се заврше преговори успјешно... Овдје смо да завршавамо питања која су отворена. Треба да идемо даље. Ми можемо да се мрцваримо у процедурама, нећемо бити паметнији. Интенција је да на крају имамо документ који ће бити у складу са Уставом и законом, тако је и доживљам, не придајем овој тачки никакав посебан значај, ова земља има много веће проблеме и изазове које су пред њом.”, навео је Абазовић.

Влада Црне Горе је данас расправљала о информацији о наставку преговора о статусу и уговорним односима између вјерских заједница и државе Црне Горе.

Министар вањских послова Ранко Кривокапић казао је да не чини форма суштину ствари.

“Рекао сам да ова информација није на трагу праксе коју је имала претходна влада када је преговарала са осталим вјерским заједницама. Рекао сам министру да Устав и закон нису за преговарање, већ оквир у ком треба утврдити садржај за преговарање, а то је - шта су интереси Црне Горе, ко су уговорне стране, као елементарна питања, и наравно послије тога извјештај Влади како су преговори резултирали. Овог нема овђе иако се преговара од 2012. ми немамо уређену ту платформу. Добио сам одговор да је то било неформално, а да би ушли у преговоре то мора бити формално”, рекао је Кривокапић на сједници Владе.

Он је истакао да се добра, као што су културни идентитет штите озбиљном процедуром, "а ово није то".

“Имам питање са ким ми преговарамо”, упитао је Кривокапић.

Министар правде Марко Ковач је рекао да Кривокапић упорно покушава да ово питање преведе на терен политике.

Ковач је Кривокапићу поручио да покушава да информацију о вјерским заједницама преведе на терен политике.

„Стране у преговарању су вјерске заједнице према којима су сви окренути, и желимо да регулишемо све у складу са Уставом. Ја не видим ни у једној вјерској заједници елементе међународно правног субјективитета. Платформа се прави када се преговара са субјектима међународног права. Оно што опет кажем је интенција Министарства правде да се свим вјерским заједницама, ако оне желе, омогуће права и обавезе“, поручио је министар Ковач.

Кривокапић је одговорио да, према овој информацији, Министарство правде не преговара ни са СПЦ јер ње нема у списку оних са којима се преговара.

“Она није регистрована у Црној Гори. Преговарате са четири епархије СПЦ и то подржавам, оне су регистроване у Црној Гори и надам се да ћете постићи договор са њима. Схватио сам да више не постоји модел који је организовао митрополит Амфилохије, укинут му је. Тако да констатујем, не преговарате са СПЦ, него четири епархије СПЦ и са осталим вјерким заједницама које су у информацији наведене”, истакао је Кривокапић.

На експертском нивоу Темељни уговор је усаглашен, а само треба да прође формалности на влади, пишу црногорски медији.

Након формирања преговарачког тима, приступиће се завршним разговорима око усаглашавања текста са представницима СПЦ, који би требало да буду окончани до краја овог мјесеца. Послије тога биће одређен термин за потписивање уговора.

Очекује се да документ буде парафиран у Саборном храму Васкрсења Христовог у Подгорици, а параф би требало да ставе патријарх српски Порфирије и премијер Дритан Абазовић.

Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА