Најновије

ПАДА ВЛАДА У ЦРНОЈ ГОРИ: ДПС руши Абазовића

Демократска партија социјалиста (ДПС) ускратиће подршку влади премијера Дритана Абазовића, одлучено је на данашњој седници Председништва ДПС, преноси РТЦГ и наводи да се очекује званично саопштење странке.

Дритан Абазовић (Фото: Јутјуб)

Председник ДПС Мило Ђукановић и чланови Председништва расправљали су о даљим потезима, пошто је Влада Црне Горе у петак усвојила Темељни уговор са Српском православном црквом и пошто је СДП поручио да више нема њихову подршку.

СД: Поздрављамо ускраћивање подршке Влади Ц. Горе

Социјалдемократе Црне Горе исказале су данас задовољство због чињенице да је 43. Влада остала без подршке парламентарне већине која ју је изабрала.

Социјалдемократе, које имају своје представнике у влади, тврде да је од старта било јасно да су Абазовићевој Влади "уместо европских приоритета, у које се формално пред нашим међународним партнерима заклињала, много ближи туђи приротети који су јој наметнути са стране".

"Константним инсистирањем на темама попут Отвореног Балакана, тзв. Темељног уговора и пописа, који скрећу пажњу са европске агенде заправо се по сваку цену настојало постићи само једно - заустављање наше државе на путу ЕУ интеграција и то у моменту када наши европски парнтери показују нескривену спремност за конкретне одлуке у том правцу", каже се у саопштењу.

Испоставило се, наводе у тој партији, да је "СД у вези са поменутим неодрживим политичким експериментом био у праву, због чега је, уосталом, и одбио да у њему учествује".

Сада, истичу, када је јасно да Влада више нема подршку парламентарне већине која ју је изабрала, из СД-а позивају све политичке субјекте да својим активностима допринесу стварању амбијента за постизање сагласности о скраћењу мандата Скупштине Црне Горе шето је та странка већ иницирала, као и договора о томе какав облик и састав Владе би био задужен за њихову припрему.

Јоковић: Пад владе се тражи због одређених интереса

Потпредседник владе Црне Горе и лидер СНП Владимир Јоковић оценио је данас, након што је ДПС објавио да ускраћује подршку влади због потписивања Темељног уговора са Српском православном црквом (СПЦ) да је за пад владе "само неко ко има одређени политички интерес".

"Овде је питање да ли је проблем само Темељни уговор или и постојање СПЦ", рекао је Јоковић је за Танјуг.

Он је навео да ДПС без подршке других партија нема капацитет да сруши владу јер се влада може срушити само у парламенту и оценио да ће ово бити испит и тренутак "да сви виде ко је у Црној Гори био за потписивање Темељног уговора, а ко није и ко је за отварање пута Црне Горе према Европској унији, а ко није".

"Ово ће бити испит свих испита. Да се види ко поштује СПЦ и све оно што је учинила за Црну Гору. Влада је легитимно, у пуном мандату изгласала Темељни уговор. Претходна 42. влада на чијем је челу био Здравко Кривокапић није имала храбрости за то. Надам се да ће дани пред нама показати ко је за изједначавање СПЦ са осталим верским заједницама у Црној Гори", рекао је Јоковић.

Поводом одуке владе да се потпише Темељни уговор са СПЦ Јоковић се захвалио премијеру Црне Горе Дритану Абазовићу на храбрости.

"Оваквим потезима неко ко је Албанац заслужује поштовање јер његов потез представља улог за будуће добре односе Срба и Албанаца у Црној Гори", закључио је Јоковић.

Како ситуација у Северној македонији може да утиче на Србију, сазнајте ОВДЕ.

Извор: ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА