Најновије

ЧЕТИРИ КАНТИДАТА ЗА ПРЕМИЈЕРА СРБИЈЕ: Већи део владе биће нови људи

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће влада сутра на седници усвојити одлуку да се вантелесна оплодња о трошку државе прихвата за жене, не као до сада до 43. већ 45. године.

Александар Вучић (Фото: Председништво Србије)

"То је велика вест за жене у нашој земљи. То је много пара пошто државу коштају 260.000 динара само основни трошкови по једном покушају, у питану су милиони евра годишње", истакао је Вучић гостујући на Пинку.

Вучић је рекао да је држава донела ту одлуку јер је то важно за нашу земљу.

Четири кандидата за премијера, већи део владе биће нови људи

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да ће велики део нове Владе Србије чинити неки други људи, у односу на њене досадашње чланове, а да су четири кандидата за премијера.

На питање да ли ће неки министри остати у влади, Вучић је одговорио да неки хоће, али да добар део неће.

"Не бих да лицитирам, али велики део нове владе биће неки други људи", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Навео је и да постоје четири кандидата за премијера, од којих је, каже, за двоје потпуно јасно о коме се ради, до се о два имена до сада није спекулисало у јавности, јер о њима није говорио.

На констатацију да медији спекулишу да би на чело владе могли Ана Брнабић, Синиша Мали, Марко Ђурић и Милош Вучевић, Вучић је рекао да је "поменула два од та четири кандидата", додајући да он посматра и мало шире.

Задовољан сам радом Ане, Синише и још неких министара

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је задовољан радом одлазеће владом и посебно издвојио резултате премијерке Ане Брнабић, као и министра финансија Синише Малог и, како је рекао, радом још неких министара.

"Важно је са ким су грађани задовољни. Влада је радила у ужасним условима и донела велике резултате. Донели су и прилику нашој земљи да имамо независно правосуђе", истакао је Вучић гостујући на Пинку.

На питање како коментарише то што су се поједини лекари побунили што је од Друштва лекара Војводине добио Хипократову медаљу, Вучић је питао:

"Ко се побунио Раде Панић и Жујовић? Питајте било ког од озбиљних лекара шта има о њима да каже, нећу ништа даље да говорим. Кажу да је Вучић добио неку награду, зато што је уништио здравство, иако сам рекао да та награда није за мене већ за целу државу".

Вучић је истакао да су плате лекара специјалиста у 2012. износиле 609 евра, а сада 1.020 евра, што је повећање од 68 одсто, док су онима у ковид зонама 1.548 евра.

"Медицинске сестре су имале много веће повећање плата, биле су 282 евра, а данас 522 евра, у црвеној зони 674 евра, што је повећање од 139 одсто и то за само неколико година. Да не помињем једнократна давања за медицинске раднике. Ето, колико смо урадили за њихов животни стандард".

Вучић је истакао да је ова власт 25 пута увећала број деце коју лечимо иновативним лековима који нису постојали, дијагностикујемо и лечимо у иностранству.

Само осморо деце су лечили од ретких болести 2012. и повећавали смо тај број до 129 деце и од уложених 130 милиона динара смо дошли до 9,63 милијарде динара.

"Ми смо прихватали и оно што једна Данска није могла да прихвати и платили", додао је он.

Вучић каже да Србија у здравству у Европи није била ни на 35. место пошто смо били ван система, док смо данас испред 14 земаља ЕУ.

"Запослили смо 35.000 радника у међувремену, специјализација има одобрених од 2014. до 2022. године 12.119. Програм запошљавања младих и најбољих је обухватио 2.991 здравственог радника, од тога 1.341 лекар, 1.650 медицинских сестара. Укупно је добијено 30.214 сагласности за запошљавање, плус што је Лончар без сагласности комисије владе према закону због пандемије запослио људе. Тако да смо 35.000 људи убацили у систем са великим повећањем плата".

Вучић је истакао да је садашња власт смањила за осам пута одлив лекара и медицинског особља у односу на време пре осам година, као и да следе нова повећања плате за здравствене раднике.

"Од здравствених објеката смо урадили више него у претходних 60 година. Клинички центар Србије 260 милиона евра, КЦ Војводин 30 милиона евра, КЦ Крагујевац око 40 милиона евра и ускоро крећу радови, завршили КЦ Ниш 60 милиона евра, завршили радове на КБЦ Земун 472 милиона динара.Затим Тиршова 1 и 2 фаза, Драгиша Мишовић, Ургентни, Вишеграска, Дедиње 2 урадили где је више од 30 милиона евра уложено и то је сада најбоља кардиоваскуларна клиника у овом делу Европе, Инфективна клиника урађена... Здравствени центар Врање је урађен, здравствени објекти Врбас, Горњи Милановац, Краљево, Катаруска Бања. Урадили смо нове три болнице у Батајници, Новом Саду и Крушевцу, две нове лабораторије...", навео је Вучић.

Каже да је 190 најсавременијиих дијагностичких апарата и друге опреме набављено, највећа набавка санитеских возила 329 возила у Србији.

"И кажу да сам уништио здравство, а шта су они урадили и није их срамота да о томе говоре", поручио је Вучић.

Мој посао да разговарам и чујем све

он је позвао  представнике парламентарних изборних листа које су прешле цензус на консултације о влади наредних дана, а вечерас је навео да ће у тим разговорима имати рационалан и професионалан приступ, јер је његово да саслуша људе који то желе.

Вучић је приметио да постоје три типа изборних листа - неки ће, каже, доћи да покажу поштовање према уставним процедурама, неки због тога што желе да буду део владе, а неки највише због медија који ће бити испред Председништва, да би могли да кажу шта су њему рекли.

Додао је да га је коалиција Морамо обавестила да неће доћи, са образложењем да не припадају већини, а на констатацију да су још неке стране најавиле да неће доћи, одговорио:

"Без везе ми је та тема. Мој посао је да разговарам са свима, да чујем све, саслушам све, па и увреде".

Коментаришући увреде на свој рачун, односно речи Александра Јовановића Ћуте да смо "сви жртве његовог лудила" а да ће он сам себе да сруши", те Милана Ст.Протића, који је рекао да му је "тешко да размишља Вучићевом главом, јер су ограничене могућности које њему стоје на располагању", Вучић је, иронично, одговорио:

"Замислите са коликом разликом би их побеђивао неко ко није луд и глуп, како они кажу, ако сам их ја победио 43 према 12".

"Овај први је закључио да сам луд, овај други да сам глуп, а нисам био глуп када ме је звао из Швајцарске да остане амбасадор. Тада сам био визионар и будућност, али се то променило откада он није амбасадор", рекао је Вучић.

Додао је да нема проблем са тим да неко за њега каже да је луд и глуп, понављајући свој став, да ће сам да се повуче и да га на изборима никада неће победити.

Реаговао је и на констатације појединих новинара и водитеља да је СНС пала на овим изборима, питајући какав је то пад са 43 одсто, а оставио је иза себе неког са 12 одсто.

"И није вас срамота да то говорите" Ја сам после 10 година на власти освојио 2.250.000 гласова, у првом кругу избора. И то 150.000 гласова мање него што би добио, да није било гласања Србије у УН, да бих спасио земљу", рекао је Вучић.

На констатацију да поједини примећују да нема Ђиласа, те да ли су се договорили да не говори против њега, Вучић је рекао да то није случај, јер говори против њега сваки дан.

"Погледајте сваки дан на његовим медијма, али то не примећујете на туђој кожи", приметио је Вучић.

Додао је да жели да остави чврсту СНС и да не жели да било каквим договорима помаже неком другом.

"Докле год показују једино мржњу према мени и нама, са тим смо у реду, јер знамо да грађани то не желе, већ желе да виде резултате. То су бесмислене приче губитника, који ни из једног свог пораза нису извукли закључак. Ја из сваке победе, извучем све грешке које смо направили, а они ни из једног свог пораза", рекао је Вучић.

Чини се да сви на Балкану чекају друго полувреме

Он је оценио вечерас да је ове године, на комеморацији у Поточарима, била наглашенија снажнија и жешћа кампања, више мржње усмерене према српском народу, него прошле и претпрошле године и како је додао више мржње из оног медијског, и политичког дискурса који се тиче наше одговорности.

Вучић је казао да је датум обележавања Сребренице тежак дан, дан језивог злочина почињеног над Бошњацима, и логично је да он такве последице и после 27 година оставља.

Највећа грешка ми је што смо одустали од литијхума

Александар Вучић истакао је вечерас да себи никада неће опростити грешку што је одустао од литијума, оцењујући да је тиме уништен запад Србије, односно Подриње.

"Суочавамо се са много грешака, ја сам крив за једну и то себи не могу да опростим - литијум, ја сам крив за ту грешку, као што сам помало заслужан и за то што имамо највише злата, што су нам највеће девизне резерве, али сам крив што сам прихватио под притисцима и мојих сабораца и других да одустанемо од литијума", навео је председник.

Истиче да му је то једна од највећих грешака у последњих 10 година.

"Уништили смо тиме запад Србије, Подриње, по званичној статистици - Лозница, Мали Зворник, Љубовија, Бајна Башта имамо 102.000 становника, реално немамо 90.000 душа које заноће, реално нама је запад Србије празан, ја сам крив што нисам издржао те притиске", казао је.

Понављајући да му је то грешка коју себи не може да опрости, Вучић каже да је на тај начин уништена пре свега Лозница, Крупањ, Мали Зворник.

"Тамо сам добио велики број гласова, срамота ме је што нисам имао снаге да упркос свим лажима, притисцима, свим спортистима, глумцима, свима који нису били довољно информисани издржим. То ми је највећа грешка коју себи нећу никада у животу опростити. Имали смо шансу да нам Лозница има 100, 120, 150.000 људи, да нам буде пети, шести град по величини за 10 година, убили смо будућност", закључио је председник.

Већ смо увели ванредно стање, само се не зове тако

Он је поручио да нема разлога за панику, јер земља има резерве дизела за 77 дана, а бензина за 65 дана, те да ће бити и довољно гаса.

Када је реч о гасу, Вучић је подсетио да смо за 65 одсто потреба гаса обезбедили по изванредној цени од Русије, од 355 до 420 евра на 1.000 кубних метара гаса, што ће зависити од нафте, јер нам се цена обрачунава потпуно по нафтној формули.

"Морамо да купимо још 35 одсто, а купили смо 150 милиона кубних метара гаса и већ утискујемо у наше закупљено складиште у Мађарској, ако се деси да током зиме неко каже да се зауставља доток преко Бугарске", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Прецизирао је да је сада 227 милиона кубних метара гаса у нашем делу складишта Банатског двора.

"Зими, дневно трошимо 15 милиона кубних метара, што је довољно за нешто више од 15 дана. Имаћемо између 300 до 500 милиона кубних метара гаса, у мађарском складишту, које ћемо да купимо и да платимо. Али, немамо ни капацитет да повучемо, ако се прекине доток гаса. Али, у најгорем случају зими ћемо имати обезбеђене две трећине потреба, а верујем да ће бити покривене све потребе", рекао је Вучић.

Када је реч о нафти, Вучић је подсетио да је сва нафта у земљи из увоза, као и да Рафинерија у Панчеву ради са 100 одсто капацитета, и производи вишкове, за извоз.

Међутим, Вучић је рекао да већ 14 дана ништа не извозимо, а сутра ће бити донета одлука да се забрана извоза продужи на још седам дана.

"Већ смо увели ванредно стање, само се не зове тако. Али, то не занима грађане, већ је наше да бринемо о њима", рекао је Вучић.

Он је нагласио да имамо резерве дизела за 77 дана, а бензина за 65 дана.

"Нема разлога за панику, само да грађани буду свесни да то нису једноставне ствари", рекао је Вучић.

Он је додао да ради све да грађани имају довољно струје, гаса, топле станове.

Подсетио је да је забрањен извоз дрвета, због лоших ствари које су урадиле "Србијашуме", али и неки други.

"Неке земље обећавају хале, где ће људи моћи да дођу са децом да се загреју. Ми то не обећавамо, јер се надамо да ћемо моћи без тога. Могу ли да обећам да ће све бити у реду ако се 'заврне' Северни ток? Не могу", рекао је Вучић.

Имаћемо тешку зиму, проблемима се бавимо сваки дан

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ћемо имати тешку зиму и да смо дефакто увели делимично ванредно стање, али да се држава свакога дана бави проблемима са којима ћемо да се суочавамо због чега их, како каже, грађани још нису ни осетили.

"Ми већ упумпавамо гас у наша мађарска складишта по високим ценама да бисмо могли да га повлачимо на зиму", рекао је Вучић гостујући на Пинку.

Подсетио је да је Мађарска донела одлуку да не извози енергенте и додао да смо, уколико донесу одлуку да не извозе дизел, у великом проблему и да ћемо морати да се у потпуности ослањамо на нашу рафинерију.

Када је реч о струји, навео је да она највећим делом зависи од угља и додао:

"Замислите да смо послушали оне који су на демонстрацијама говорили 'укините све руднике угља' и тако даље. Током зиме бисмо струју имали два сата, а 22 сата је не бисмо имали, а сада сви враћају угаљ, Грчка враћа лигнит са три одсто на 17 одсто, Немачка, Енглеска, сви враћају".

Вучић је рекао да у Србији 45 година није изграђен ниједан нови термо-блок, ниједан велики нови капацитет за производњу електричне енергије.

Навео је да ми током зиме дневно трошимо 100.000 тона угља, а некада и до 110.000 тона.

"Ми данас укупно копамо око 80.000 тона угља, фали нам 20 на дневном нивоу. Имамо на депонији укупно у овом тренутку 700.000 тона, што нам је за седам дана", рекао је Вучић.

Навео је да је цена струје данас 398 евра по мегават сату на тржишту.

"Цена коју ми наплаћујемо од нашег становништва је 41 евро, десет пута мања од тржишне цене, то је неиздрживо и немогуће, а фирмама наплаћујемо 75 евра - неиздрживо и немогуће за нас", рекао је Вучић.

Навео је да смо кренули у увоз угља да бисмо допунили оно што нам фали и додао да је цена угља данас 393 евра по тони, али да срећом набављамо јефтинији угаљ.

"Немогуће је да нађете угаљ, али ћемо успети да обезбедимо два милиона тона угља надам се од наших пријатеља из Кине", рекао је Вучић и додао да само за то мора да оде 280 милиона евра.

Да ли ће руски гас тећи према Европи, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА