Најновије

Велики слом Украјинаца на истоку: Због огромних губитака смењен генерал Халахан

Володимир Зеленски је 25. јула издао декрете којим је разрешио генерала Халахана и именовао Виктора Хоренка да га замени на месту команданта снага за специјалне операције украјинске војске. Кључни разлог за смену су огромни губици територије у рејонима Халаханове одговорности од почетка специјалне руске војне операције.

Халахан је предводио јединицу у источним регионима Доњецка и Луганска од августа 2020. године. Он је пребачен у Службу безбедности Украјине (СБУ), где ће служити као заменик шефа центра за борбу против тероризма.Украјински председник пожалио се недавно да је Кијев изгубио контролу над 20 одсто територија Украјине.

Генералштаб Оружаних снага Украјине известио је 25. јула у својој процени на фронту да су руске јединице постигле успехе у термоелектрани Вухлехирск која се налази око 50 километара североисточно од Доњецка. Та електрана данима је под нападом, међутим, на оближњем фронту руски напади у правцу градова Бахмут и Сиверск су одбијени, како је саопштио Генералштаб.

Украјински председник пожалио се недавно да је Кијев изгубио контролу над 20 одсто територија Украјине.

Генералштаб Оружаних снага Украјине известио је 25. јула у својој процени на фронту да су руске јединице постигле успехе у термоелектрани Вухлехирск која се налази око 50 километара североисточно од Доњецка. Та електрана данима је под нападом, међутим, на оближњем фронту руски напади у правцу градова Бахмут и Сиверск су одбијени, како је саопштио Генералштаб.

Нешто касније после смене Вендиктове и Баканова појавила се информација да је Зеленски сменио је и начелнике управа Службе безбедности Украјине за пет области и на њихова места именовао нове људе. Убрзо затим објављени су укази о именовању нових начелника управа Службе безбедности Украјине у Харковској, Сумској, Полтавској, Закарпатској и Дњепропетровској области.

Немачки "Deutschlandfunk" писао је о Зеленском као о ауторитарном лидеру који спроводи смене без изношења доказа о кривици званичника. Немачки лист коментарише смене генералног тужиоца Украјине и шефа државне безбедности СБУ које је извео Владимир Зеленски.

Према наводима листа, земља која је кандидат за чланство у ЕУ то не би требало да ради. Лист пише и да поред тога, Зеленски напомиње да је више од 60 запослених у Генералном тужилаштву Украјине и СБУ сада сарађује са руском страном, што поставља питања директно шефовима ових одељења.

Међутим, у нормалним околностима, председник не може да смени генералног тужиоца са функције без одобрења парламента, примећује лист. Зеленски је имао такво право само у вези са увођењем ванредног стања.

Зеленски је под великим притиском због популарности Венедиктове, пише Деутсцхландфунк. На ово, по свему судећи, може да рачуна и Иван Баканов, који је дугогодишњи присталица Зеленског.

Међутим, испоставило се да није способан да води специјалне службе које су сада толико важне за Украјину: Баканов је посебно оптужен за то што су руске трупе успеле да заузму стратешки важан град Херсон за само неколико дана, такође због тога што мост преко Дњепра није дигнут у ваздух.

Све ове околности постављају питања, да само диктаторски лидери спроводе масовна отпуштања без доказа, примећује лист. Овакве радње не могу се одвијати у правној држави, која је и кандидат за приступање ЕУ.

Шта је Путинов војни циљ сазнајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА