Најновије

УПАЉЕН МЕТЕОАЛАРМ ЗА ЦЕЛУ СРБИЈУ: Стиже нам потоп, РХМЗ издао хитно упозорење

Републички хидроеметоролошки завод (РХМЗ) упозорио је да се данас и сутра у Србији очекује већа количина падавина.

Фото: pixabay.com

РХМЗ упозорава данас и на већу количину падавина на подручју целе Србије.

- Данас, 08. јула, облачно са кишом, понегде и локалним плјусковима са грмлјавином, осетно свежије и ветровито. Више падавина очекује се понегде на западу, југозападу и југу Србије, а крајем дана, током ноћи ка суботи и у суботу ујутру и на југоистоку и истоку землје (од 20 до 40 мм за 24 х, локално и више) - објављено је на званичном сајту.

Само ће током преподнева на југоистоку земље бити умерено облачно и суво.

Најнижа температура од 12 до 17, а највиша дневна од 21 до 27 степени.

Ветар слаб и умерен северозападни, у другом делу дана повремено и јак.

У Београду ће бити облачно, ветровито и осетно свежије повремено са кишом, ујутру и пљусковима са грмљавином.

Најнижа температура биће око 16, а највиша дневна око 22 степена.

Упаљен жути метео аларм

За целу територију Србије упаљен је жути метео аларм због кише и грмљавине.

- Време може бити опасно. Временске појаве које су прогнозиране нису неуобичајене, али је потребан опрез ако планирате активности које су изложене метеоролошком ризику. Треба наставити са информисањем о очекиваним метеоролошким условима. Не предузимајте непотребне ризике - наводи РХМЗ.

Облаци као атомске бомбе

Непогоде праћене обилним пљусковима, грмљавином и градом у уторак су погодиле Србију, а над нашим небом су се надвили градоносни облаци огромне енергије попут атомске бомбе, како је сликовито упоредио директор РХМЗ проф. др Југослав Николић.

Он је рекао да је у уторак највише падавина било у источном Срему, јужном Банату и у Београду.

- Пало је од 20 до 40 литара кише по метру квадратном. У Крушевцу и околини било је око 20 литара, а у осталим деловима Србије испод 20. Над нашом земљом су се јуче стекли услови за стварање олујно-градоносних облака који имају огромну енергију. То су кумулонимбуси с висином врха од преко 20 километара и енергијом акумулираном у сваком таквом облаку већом од просечне атомске бомбе.

Дејствовано је противградним ракетама из радарских центара над којима је било градоносних облака. То су Ниш, Ваљево, Фрушка гора, Сјеница, Букуља, Ужице и Крушевац. Ради се о облацима огромне енергије и немогуће их је истопити. Нигде у свету не може да се спречи град у оваквим непогодама, са оним што ми радимо се постиже ефикасност од 30 до 60 одсто, али не може да се достигне 100 одсто ефикасности, јер је реч о огромној количини енергије - каже проф. др Николић.

Киша и сутра

У суботу променљиво облачно са сунчаним периодима уз пријатну дневну температуру. Дневни развој облака може условити појаву краткторајне кише и локалних пљускова са грмљавином са већом шансом за истоку и југозападу Србије. Ветар слаб до умерен северни и северозападни. Притисак мало изнад нормале. Минимална температура од 14°Ц до 18°Ц, а максимална од 22°Ц до 26°Ц. Увече суво и свеже. Температура у 22х од 16°Ц до 20°Ц.

Извор: srbijadanas.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА