Најновије

ДЕМОГРАФСКА ОДБРАНА СРБИЈЕ: Који градови имају шансу?

Последња анализа Републичког завода за статистику за 2021. показује да је нешто више од 135.000 људи одлучило да се трајно пресели: највише у престоницу, а када гледамо регионално у Војводину, док региони Западне и Источне Србије имају константан одлив становништва. Професор Правног факултета Данило Вуковић каже за РТС да га не изненађују ти подаци и да у Београду и Новом Саду има највише прилика за квалитетан живот, зараду и напредовање у каријери. Ако Србија буде икада бранила своју демографску будућност, браниће је у градовима као што су Шабац, Лозница, Лесковац, поручује.

Србија (Фото: Јутјуб)

Последњих година најчешће из економских разлога, унутрашње миграције једнако су динамичне као и селидбе у иностранство.

радовима као што су Шабац, Лозница, Лесковац, поручује.

Последњих година најчешће из економских разлога, унутрашње миграције једнако су динамичне као и селидбе у иностранство.

Гостовање Данила Вуковића у Дневнику РТС-а
Последња анализа Републичког завода за статистику за 2021. показује да је нешто више од 135.000 људи одлучило да се трајно пресели: највише у престоницу, када гледамо регионално, у Војводину, a региони Западне и Источне Србије имају константан одлив становништва.

Данило Вуковић изјавио је за РТС да каже да га не изненађују подаци из анализе, јер је то тренд који траје деценијама уназад, те да економски фактори доводе до такве демокрафске слике.

"Две трећине српског БДП-а се производи у региону Новог Сада и Београда. То значи да у тим регионима има највише економских прилика, односно прилика за квалитетан живот, зараду, напредовање у каријери. Томе доприносе и садржаји, којих у Београду и Новом Саду има више него у малим местима", наводи Вуковић.

Шабац, Лозница и Лесковац имају шансу

Истиче да су миграције демографски проблем, али да се не могу решити популационим мерама, те да су миграције феномен у чијем корену стоје економски проблеми, као и да је Србија изразито економски неједнака у регионима.

Села су, неретко чујемо, кључна тачка демографске одбране Србије и да је важно да људи остану у њима. Вуковић каже да се годинама у назад причао о селу као месту које је важно за нацију и културу.

"У извештају у људском развоју кажемо, не села, него градови средње величине. Ако Србија буде икада бранила своју демографску будућност, браниће је у градовима као што су Шабац, Лозница, Лесковац. Ти градови имају шансу да одрже равномерни демографски развој земље и ресурсе да задрже људе", каже Вуковић. 

Истиче да села немају ресурсе да задрже људе: немају економске могућности, могућности за квалитетно провођење слободног времена, сервисе за подршку породице.

"Градови средње величине су тачка демографске одбране", наглашава Вуковић.

Према најавама, будуће политике држава ће се тестирати управо са демографске тачке гледишта. Вуковић каже да је потребно у Србији да дође до равномернијег економског развоја, промене на тржишту рада, децентрализација, као и развој саобраћајне мреже.

Позив владике Никанора на устанак погледајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА