Најновије

ЂУКАНОВИЋ ДОНЕО ОДЛУКУ ПРОТИВ СЕБЕ: Избори у 13 општина

Предсједник Црне Горе данас је донео Одлуку о обустављању извршења одлука о расписивању избора за одборнике, поступајући сагласно Одлуци Уставног суда Црне Горе, која је ступила на снагу 1. августа, и има за непосредну правну последицу укидање Закона о допуни закона о локалној самоуправи. Речју, тиме је обустављено извршење одлука о расписивању избора за одборнике Скупштине Главног града и скупштина општина: Бар, Бијело Поље, Даниловград, Колашин, Плужине, Пљевља, Шавник и Жабљак, којима је у јуну, односно јулу месецу ове године истекао мандат, саопштио је саветник председника Борис Бастијанчић.

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

 – Такође, обустављено је и извршење одлука о расписивању превремених избора за одборнике Скупштине општине Тиват и Скупштине општине Будва, чије је сазиве претходно распустила Влада Црне Горе. Поступање Председника Црне Горе, у конкретној правној ситуацији, комплексној и са аспекта нашег уставно-правног система, затим међународних стандарда и добре праксе, такође се наслања и на Закон о Уставном суду Црне Горе. Наиме, свако је дужан да поштује одлуке Уставног суда, а ставови о одређеним питањима изражени у његовим одлукама обавезујући су за све државне органе – навео је Бастијанчић.

Стога, Председник Црне Горе, нарочито је узео у обзир члан 66 Закона, према којем је императивно утврђено да извршење коначних појединачних аката донијетих на основу закона, односно других прописа и општих аката, односно појединих њихових одредаба, за које је одлуком Уставног суда утврђено да нијесу у сагласности са Уставом и потврђеним и објављеним међународним уговорима, односно са Уставом и законом, не може се дозволити ни спровести, а ако је извршење започето, обуставиће се.

– Ценећи све претходно наведено, као и позитивне прописе црногорског изборног законодавства, имајући у виду правни вакуум који би настао, те члан 22 Устава Црне Горе, којим се јемчи право грађанима на локалну самоуправу, Председник Црне Горе је донио нову Одлуку о расписивању локалних избора у 11 општина и Главном граду Подгорица, као и Одлуку о расписивању превремених избора за одборнике у Скупштини општине Тиват и Скупштини општине Будва, утврдивши датум њиховог одржавања и то 23. октобар 2022. године – објаснио је Бастијанчић.

Поменуте одлуке ступају на снагу даном доношења, а биће објављене у ,,Службеном листу Црне Горе” и ,,Службеном листу Црне Горе – општински прописи”.

Како је држава Црна Гора поново ударила на православље, прочитајте ОВДЕ.

Извор. ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА