Најновије

НА ФРОНТ НЕЋЕ ИЋИ ГОЛОБРАДИ МЛАДИЋИ: Подметањима светски моћници шире дефетизам међу Русима

Чим је председник Русије 21. септембра саопштио да проглашава делимичну мобилизацију, западна пропагандна машина је кренула у медијски рат засипајући грађане преко друштвених мрежа разним дезинформацијама како би међу њима створила што већу нервозу.

Фото: kp.ru

Нису сачекали ни да војни комесаријати саопште коме ће слати позиве, већ су, како пише московски дневни лист "Комерсант", на основи старих база података фалсификовали и објавили лажне спискове за мобилизацију! На том дугачком списку су и жене, мада о њиховој мобилизацији није било ни речи, већ су то планови Кијева који је то и саопштио.

Да би било све уверљивије, фалсификатори лажних позива за мобилизацију су ставили и адресе, личне податке као и серије пасоша. Они лаковерни су насели, а они озбиљни су сачекали да власти објасне на кога се односи делимична мобилизација.

Без обзира на то што Владимир Путин има велику подршку народа, већу од 80 одсто, неспорно је да постоје људи који су против специјалне операције у источном делу Украјине. Неки су уверени пацифисти и против су било каквог рата, други имају рођаке који живе у Украјини, па су забринути за њих. Али, има и оних Руса који сматрају да постоји само једна истина и то она коју лансирају медијски центри у Вашингтону и Лондону.

Тачно је и то да је један мањи број грађана Русије изашао на улице и протестовао. По традицији, највише их је било у Москви и Санкт Петербургу где се и најбоље живи, јер се око 80 одсто целокупног руског капитала окреће у та два највећа града. Управо том богатијем делу становништва Запад је својим санкцијама највише загорчао живот.

Одавно се зна да Путин има највећу подршку управо у провинцији и то код сиромашнијег становништва, где је и много већа спремност да се обуче војничка унифрома него у великим градовима. Приче које су рашириле западне агенције а затим их преузимали медији у другим земљама, како је после објаве делимичне мобилизације из Русије хтео да побегне велики број људи су неозбиљне и нетачне. У причу како су аеродроми препуни и људи не питајући за цену карата беже из Русије могу да поверују само они који још нису сазнали да је Запад одавно увео Русији авионску блокаду. У Европи Руси могу да лете само у Београд и Турску као и у неколико арапских земаља. То није тако велики број летова да би се могао пребацити огроман број путника.

Ни аутомобилом се из Русије не може далеко. Тачно је да се повећао број оних који жели да пређе из Русије у Казахстан. Тамошња полиција и погранична служба тврде да се на четири од 30 постојећих прелаза повећао промет, али не тако драматично као што пишу поједини медији. Што се тиче граничних прелаза у три прибалтичке земље бивше совјетске републике, тамо је заиста велика гужва али не због мобилизације у Русији, него зашто што су они одлучили да преко своје територије не пропуштају грађане Русије који имају шенгенске визе. То је исто учинила и Пољска.

Да ће се у предвиђеним етапама успешно провести делимична мобилизација руских резервиста видело се већ првог дана. Више од десет хиљада грађана Русије не чекајући позив дошло је у војне комесаријате и изразило спремност да се прикључи руским јединицама у Украјини. Мајке и очеви не треба да страхују јер студенте нико не намерава да зове у војску. Ослобођени су и програмери, затим специјалисти из банкарског сектора и још подоста професија.

Председник Чеченије Рамзан Кадиров саопштио је у петак да је план за мобилизацију у његовој републици испуњен 254 одсто.

- Сви они који по плану могу бити позвани у војску већ су се пријавили војним комесаријатима. И пре него што је председник Путин објавио делимичну мобилизацију, ми смо се у Чеченији припремили и број добровољаца је велик. Људи желе да покажу приврженост својој домовини - објашњава Кадиров.

Позиве ће добијати искључиво они који су одслужили војни рок и имају искуство, па су злонамерне гласине да ће бити мобилисани и младићи од 17 година. Што се тиче војника и десетара и оних који имају чинове до водника, они не смеју бити старији од 35 година.

Како би се војничким речником казало, то су они који могу да "залегну". Остали резервни официри не могу бити старији од 50 година, а виши официри од 55. Руска армија има довољно пилота и оних који служе у ракетним јединицама, али јој на фронту требају копнене снаге, пре свега пешадија, тенкисти, артиљерци, возачи и механичари.

Како каже министар Сергеј Шојгу, осим шпијунским авионима који лете над неутралним територијалним водама у Црном мору, Американци прате ситуацију у Украјини и са 70 шпијунских сателита и око 200 комерцијалних, дакле цивилних, који сада раде за западне обавештајне службе.

Они грађани Русије који живе стално у иностранству неће се позивати у војску. Сви који буду мобилисани добијаће плате и имаће све привилегије као и професионални војници.

Они који имају кредите неће морати да брину јер ће бити замрзнути. Војни комесар Јакутије Александар Авдоњин истиче да ће месечне плате бити преко 200.000 рубаља, што је више од три хиљаде евра.

ШАРЛ МИШЕЛ, ПРЕДСЕДНИК ЕВРОПСКОГ САВЕТА:

ОТВОРИТИ ГРАНИЦЕ ЕУ ЗА РУСЕ КОЈИ БЕЖЕ

Председник Европског савета Шарл Мишел изјавио је јуче у Њујорку да Европа треба да отвори границе за Русе који беже из земље јер су у опасности због својих политичких опредељења.

Мишел је у, интервјуу за "Политико", на маргинама заседања Генералне скупштине УН, рекао да Европа треба да покаже отвореност за оне Русе који не желе да их Кремљ инструментализује.

Он је рекао да ЕУ мора брзо да координише активности да би одговорила на новонасталу ситуацију након што је проглашена делимична мобилизација у Русији.

НАРЕДБА РУКОВОДСТВА У КИЈЕВУ

ПОСТАВЉАЈУ "СВОЈУ" ВЛАСТ У ЛУГАНСКУ

Украјина ће поставити 20 војних администрација у насељима у Луганском региону на истоку земље која нису под контролом Кијева.

На основу тог документа, који је председник Владимир Зеленски потписао, а који је објављен на његовом сајту, војна администрација биће основана у насељима као што су Станица Луганскаја, Широкиј, Марковка, Новопсков и друга, пренео је ТАСС.

Зеленски је такође наредио Генералштабу Украјинске армије и регионалним властима да предузму све потребне мере за оснивање тих администрација.

ЗЕЛЕНСКИ: МОБИЛИЗАЦИЈА ЈЕ ЗЛОЧИН

Председник Украјине Владимир Зеленски оценио је да је мобилизација у руску војску на територијама које контролишу руске снаге злочин против конкретних људи, против народа.

Зеленски је у видео-обраћању рекао да ће "свет сасвим исправно реаговати и на псеудо-референдуме" и да ће они бити недвосмислено осуђени, као и на, како је рекао, "злочиначку мобилизацију" коју Русија покушава да спроведе на Криму и у другим деловима Украјине које још увек контролише, преноси Интерфакс-Украјина.

Председник Русије Владимир Путин објавио је 21. септембра делимичну мобилизацију, а у деловима Украјине које контролишу руске снаге у току су референдуми о припајању Русији.

ДЕЗЕРТЕРСТВО - 10 ГОДИНА ЗАТВОРА

Председник Русије Владимир Путин потписао је јуче измене и допуне Кривичног закона Руске Федерације о кажњавању за дезертерство, пљачку и предају. Закон уводи појмове "мобилизација", "војно стање" и "ратно време" у Кривични закон РФ, па су тако казне до 10 године затвора предвиђене за дезертерство, неодазивање на мобилизацију, добровољну предају непријатељу, одбијање учешћа у борбеним дејствима.

Изменама Кривичног закона се уводи и кривична одговорност за пљачку, са предвиђеном максималном казном затвора до 15 година.

Руска војска у Запорожју ликвидирала 100 страних плаћеника! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА