Најновије

Одмазда над инспектором због прикупљања доказа о злоупотребама фирми у власништву Слободана Тешића

Криминалистички инспектор Милан Вукомановић из Крагујевца постао је жртва одмазде, јер је по налогу тужилаштва прикупљао доказе о злоупотребама фирми у власништву Слободана Тешића, трговца оружјем који је близак Српској напредној странци. Одмазда над полицијским инспектором је почела када је одбио да одустане од истраге на захтев шефова.

Фото: Јутјуб

Од криминалистичког инспектора до референта на шалтеру писарнице. Стрмоглав је био пут инспектора Милана Вукомановића. Одузети су му пиштољ, значка и лисице. Каријерно деградиран, као последица одмазде унутар службе. Разлог? Истраживао је фирме највећег балканског трговца оружјем.

„Утисак је, а сад већ и чињеница, да је инспектор Вукомановић преозбиљно схватио свој посао када је 15. априла послао замолницу својим колегама у Београду да уђу у просторије фирми Слободана Тешића и узму документацију која му је потребна за сачињавање извештаја. Дакле, инспектор Вукомановић се није бавио неким синдикалним радом ни политичким радом, он је радио свој посао криминалистичког инспектора. Тужилац од њега очекује повратни извештај и информацију шта се дешава са извозом оружја, ко извози ко купује, по којим ценама, да ли је ‘Застава Крагујевац’ оштећена“, каже адвокат Иван Нинић.

Слободан Тешић није обичан трговац оружјем. Он се тренутно налази на црној листи америчке администрације због коруптивног пословања.

„Људи у полицији који су јако добро упућени и који су блиски дешавањима унутар Управе криминалистичке полиције кажу да је Слободан Тешић недодирљива кула и да се Слободан Тешић не истражује без посебног одобрења“, каже Александар Ђорђевић, новинар БИРН-а, медија који је објавио истраживање о одмазди над инспектором Вукомановићем.

Истраживао је инспектор Вукомановић по налогу више инстанце – тужилаштва. Када му је од надређених речено да истрагу стопира и тужилаштву преда половичан извештај, одбио је и постао жртва одмазде.

„Ја мислим да је за то потребан велики интегритет и велика храброст, јер није лако појединцу у систему као што је МУП да се одупре наређењима који иду са самог врха“, каже Александар Ђорђевић.

Виши суд у септембру доделио му је статус узбуњивача, наложио да се врати на радно место криминалистичког инспектора, али и да настави да ради на случају „Застава-Тешић“. Није помогло. Одмазда се наставила. Након само два дана инспектору Вукомановићу поново је одузет предмет, добија ново решење којим се упућује у Полицијску управу Крагујевац на радно место криминалистичког инспектора, али за привреду.

„На оба документа којима се врши одмазда инспектора стоји потпис Богдана Пушића, начелника Управе криминалистичке полиције. Он је то уско грло. Он је неко ко штити Тешића и његов бизнис и сервисира приватне интересе. Испод њега сви нижи руководиоци спроводе те уске интересе УКП-а, а вероватно и неке приватне интересе који треба да заштите пословање Слободана Тешића“, каже Иван Нинић.

Кључно је питање зашто врх полиције спречава свог инспектора да ради свој посао и да штити јавни и државни интерес?

„Пре три године смо имали узбуњивача из војне индустрије Александра Обрадовића, који је указао на корупцију у врху државе и у врху Српске напредне странке. Три године немамо ниједан исход тужилачки или судски по том питању. И након три године имамо узбуњивача у самој Управи криминалистичке полиције и добијамо одговор зашто немамо исходе о случајевима који су коруптивни и који су у врху власти и врху СНС-а“, подсећа Ђорђевић.

Адвокат узбуњивача најављује нову тужбу против МУП-а. Овог пута Вишем суду и уз њу тражиће да се изрицањем нове мере спречи потенцијална злоупотреба закона, како инспектор Вукомановић не би поново био прераспоређен на неке друге послове.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА