Најновије

"МРАЧНО ДОБА" ЗА ЕВРОПУ Ево какве драстичне мере уводе земље ЕУ

Државе европске уније услед енергетске кризе предузимају мере штедње,. Немачка, Аустрија, Финска, Швајцарска, Француска, Белгија или Италија; процените ко је преузео најдрастичније мере

Струја. (Фото: pixabay. com)

Страхови од несташица енергије ове зиме проширили су се усред оптужби да Кремљ покушава да уцени Европу ускраћивањем испорука природног гаса и нафте.

Испоруке руског гаса Немачкој путем Северног тока 1 обустављене су поново у среду, а европске нације сада предузимају драстичне мере да сачувају енергију, уз претњу даљих ометања и рекордног пораста енергетских цена. Финске компаније могле би тако прећи на јефтиније ноћне смене, док би Белгија могла да пригуши уличну расвету.

Немачка

У међувремену, немачке цркве трагају за мањим, топлијим местима за држање служби ове зиме, пише британски “Телеграф”.

- Уместо у велике цркве и капеле, верници би могли да се нађу у мањим објектима попут сали за састанке, како би се уштедели трошкови грејања. Паметно планирање простора ће помоћи – интензивно коришћење неколико загрејаних простора док се други остављају без грејања - рекао је бискуп Хајнрих Бедфорд Стром.

“Телеграф” наводи да је Баварска еванђелистичка црква једна од највећих државних у Немачкој и поседује око 7.000 власништва од чега 2.000 цркви.

Крајем јуна је Хановер постао први велики немачки град који је искључио топлу и прешао на хладну воду за прање руку и туширање у јавним зградама, у покушају да уштеди енергију након што је Русија драматично смањила испоруке гасом у ту земљу.
Градоначелник Белит Онај рекао је тада да је циљ да се градска потрошња енергије смањи за 15 одсто, што се препоручује и у целој ЕУ, као реакција на непосредну несташицу гаса.

Аустрија

У суседној Аустрији, град Линц је још крајем јуна донео одлуку о штедњи електричне енергије смањењем осветљења на јавним зградама.

Убудуће ће у главном граду аустријске покрајине Горња Аустрија јавне зграде и мостови током ноћи само до 23 часова бити осветљени. Поред тога, донета је одлука да се нађу даљи потенцијали за штедњу и изради кризни план, као што је управљање уличном и паркинг расветом у случају потребе, саопштиле су власти Линца.

На списку зграда које после 23 часа неће бити осветљене налази се тренутно 31 здање, међу којима су стара и нова зграда градске скупштине, али и мостови и цркве. Оне зграде које имају ЛЕД осветљење нису обухваћене мером штедње. Зграде и мостови ће остати осветљени, али само до 23 сата.
- Град Линц даје пример који треба следити - нагласио је градоначелник Клаус Лугер.

У Аустрији је такође почела штедња воде у неколико општина, јер је земља суочена са најгором сушом.

Председник Привредне коморе Аустрије Харалд Марер изјавио је за радио "Ое1" да бројна предузећа због високе цене енергије размишљају да смање производњу. Истакао је да се ради о енергетско интензивним предузећима у металургији, папирној и хемијској индустрији и додао да цене погађају и она мања, попут пекара, столарских радњи и трговина.

Марер је такође је оценио да би било важно да се цена струје одвоји од цене гаса.

Финска

У Финској, где су људи већ упозорени да се припреме на искључења струје ове зиме, компаније планирају да пређу на ноћне смене и рад викендима, услед растућих цена струје. Рачуни су виши на врхунцу радног времена, што је довело до тога да мања и средња предузећа размотре овај прелазак како би избегла смањење производње.

Како је истакао Јуха Кески Карху, извршни директор енергетске саветничке компаније “Варе”, мала фирма која годишње користи 500 мегават сати, могла би да уштеди до 42.900 по години радећи ноћу и викендима. Струја би ноћу могла да кошта свега цент на сат, док су дневне цене стотину пута више, рекао је Карху за YЛЕ.

Друге мере за уштеду енергије које се разматрају укључују ограничење радног времена клизалишта и базена као и уличне расвете током зиме. Постоје спекулације да би влада такође могла да смањи ПДВ на струју са 24 на 10 одсто на шест месеци у покушају да обузда растуће цене.

Швајцарска

У Швајцарској, фирме за машински и електроинжењеринг такође су предложиле пребацивање посла на ноћне смене и викенде како би се избегле несташице у време кад се струја највише троши.

Док Швајцарска извози струју током лета захваљујући својим хидроелектранама, земља током зиме постаје увозник енергије, указује “Телеграф”.

Француска

Француска премијерка Елизабет Борн ургирала је на компаније да направе планове за уштеду енергије до следећег месеца, упозоравајући да ће оне бити прве које ће испаштати последице ако земља буде морала да рационализује потрошњу струје и гаса.

- Ако дође до рационализације, компаније ће бити прве на удару и сви треба да се припремимо за то - рекла је она раније ове недеље.

"Фигаро" је крајев августа пренео да је велепродајна цена струје у земљи достигла рекордан ниво, премашивши 1.000 евра по мегават-сату, што је 1.000 одсто више него пре годину дана.

Министар финансија Бруно ле Мер рекао је у недељу да би земља требало да се фокусира на решавање предстојећег изазова у енергетском сектору јер се зима приближава, одговарајући на питање о потенцијалној изградњи новог гасовода преко Пиринеја.

- У предстојећем периоду изазов је набавити више гаса, нафте и струје из земаља које нису Русија. Дакле, причамо о периоду у наредних неколико месеци, недеља, па и дана. Нисам сигуран да би нам нов гасовод помогао да прегурамо зиму. Хајде да се фокусирамо на изазове који су пред нама - навео је Ле Мер на пословном форуму Амброзети на северу Италије и додао да му ослањање на струју и водоник "делују више обећавајуће него гасовод".

Белгија

У суседној Белгији, мрежа аутопутева која је са својих 22 милиона уличних светиљки толико осветљена да се може јасно видети из свемира, могла би да се пригуши према плану уштеде енергије који је предложила локална влада. Према том плану, нека улична светла у јужном региону Валонија заменила би се адаптивном осветљењу које може да се искључи или пригуши током ноћи.

“ЛуВа”, владин партнер на пројекту, процењује да би тај систем смањио потрошњу енергије за чак 76 одсто. Белгијски премијер Александар Де Кру је недавно оценио да ће "наредних 5 до 10 зима бити тешке“ у Европи.

- У низу сектора заиста је тешко носити се са тим високим ценама енергије. Ми то пажљиво пратимо, али морамо бити транспарентни: наредни месеци ће бити тешки, зиме које долазе - рекао је он, пренео је Инсајдер.

Италија

У Италији, Рим разматра смањење осветљења познатих споменика, попут фонтане Треви. До овог је дошло након што се рачун градског већа за енергију више него удвостручио, са 28 на 62 милиона евра.

Ове јесени би такође грејање могло да буде смањено у зградама у власништву општине и градским стамбеним зградама. У тим зградама се грејање обично укључује око 1. новембра, али би ове године то могло да буде тек 15. новембра, пише “Ла Република”.

Усред скока цена гаса и струје, кафићи и ресторани широм земље почели су да приказују своје огромне рачуне за енергију како би објаснили гостима зашто су морали да подигну своје цене. Инцијативу названу “боллетте ин ветрина”, односно “рачуни у излогу”, организовало је удружење трговаца “Фипе-Конфкомерцио”.

Европска унија се спрема да предузме хитне мере за реформу тржишта електричне енергије како би галопирајуће цене ставила под контролу, а министри енергетике требало би да одрже ванредне разговоре следеће недеље, напомиње “Телеграф”.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА