Најновије

Може ли почетак грејне сезоне да буде померен због штедње?

Београдске електране предложиле су низ мера како да се приштеди електрична енергија, о којима Град Београд тек треба да да суд, а једна од њих јесте померање почетка и краја грејне сезоне.

Фото: pixabay.com

Сезона грејања у Београду иначе почиње 15. октобра, а завршава се 15. априла. У периоду од 1. до 14. октобра и од 16. априла до 3. маја грејање ради уколико је средња дневна температура 12 степена Целзијуса или мање.

У случају, како се наводи на сајту Београдских електрана, да и после 3. маја РХМЗ прогнозира средњу дневну температуру нижу од 12 степени може да се “наложи снабдевање топлотном енергијом објеката и у тим данима, уколико постоје технички и технолошки услови”.

Уз предлог да се ограничи потрошња горива за коришћење службених возила и искључи декоративна расвета, иде и предлог да се неефикасне светиљке замене лед, али и она да би се могло “размотрити померање почетка и краја грејне сезоне сагласно кризним условима”.

Шта то конкретно значи, да ли је могуће да сезона не почне 15. октобра и да грејање не крене чак иако температура падне оспод 12 степени.

Да ли може да се деси да грејање касни и да ли ће та мера имати смисла уколико се деси да грађани због хладних радијатора укључе грејалице и појачају клима уређаје.

То би онда додатно повећало потрошњу.

“Предложене мере су добре, то је оно што нам треба, да трошимо рационалније. Постоји одлука којом је дефинисано, да грејна сезона почиње 15. октобра и траје до 15. априла и да у дан, два, три просечна температура испод 12 онда се креће и од 1. октобра и завршава до 1. или 3. маја”, каже за Данас Дејан Стојановић из Удружења Топлане Србије.

То је, како каже, по правилу али није код свих исто, негде је тај рок померен на 15. септембар, негде на 20. септембар.

На питање да ли може да се деси да се грејна сезона због кризе помери и више него што је званичном одлуком прописано Стојановић каже да би “све другачије морало да се дефинише неким другим, вишим актом”.

“Можемо да дођемо у ситуацију да ће се грађани ако је хладно много догревати на струју и направићемо још веће зло. Тако да треба добро размислити, боље је кренути умерено, рационално и да се наравно не прегрева, него да у складу са Одлуком буде од 19 до 21 степени у становима, не да се преграва на 23 или 24”, напомиње Стојановић.

Према Одлуци о снабдевању топлотном енергијом у граду Београду онај ко снабдева енергијом станове и пословне просторе дужан је да постиже и одржава 20 степени у дневним и спаваћим собама, као и канцеларијама када се ради о пословном простору.

За тоалете минимална температура треба да буде 15 степени, у гаражама пет, магацинима десет степени, а дозвољена одступања су плус-минус један степен.

Грејни дан траје од 6 до 22 часа, недељом од 7 до 22 часа, а комунално предузеће може у току грејног дана прекинути испоруку топлотне енергије услед повољне спољне температуре. Према овој Одлуци, дужност предузећа је да постиже и одржава прописане температуре при спољној температури до 15 степени.

Предлози за уштеду

У предлозима ЈКП Београдске електрана је и да се обезбеди и стабилно снабдевање топлана енергентима укључујући и мазут, да се са великим потрошачима преиспита режим испоруке топлотне енергије, као и услови испоруке потрошње топле воде домаћинствима. Они предлажу и увођење квантитатавне и квалитативне регулације на изворима и у подстаницама уз контролу протока и температуре радног медијума, као и коришћење фреквентно регулисаних пумпи на топлотним изворима и предајним станицама ради уштеде електричне енергије.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА