Најновије

НАПАД ЈЕ ТРАЈАО САТИМА, ТЕРОРИСТИ ИЗГУБИЛИ МНОГО БОРАЦА! Искористили лоше време за напад, па извукли дебљи крај (ФОТО)

Овај пут им није успело

Фото: Принтскрин

Сиријска арапска армија (САА) одбила је напад који су покренули милитанти из северозападног сиријског региона Велики Идлиб. Сиријско министарство одбране је саопштило да су снаге САА одбиле напад који је покренут из правца окупираних градова Ал-Бара и Кансафра и гађали њихове положаје у близини градова Марат Мукхес и Бурејџ на југу Идлиба.

Милитанти су искористили лоше временске услове и започели напад гађајуц́и положаје САА тешким наоружањем. Ипак, напад је одбијен.

- Терористички напад је трајао сатима, а као резултат тога терористи су претрпели велике губитке у опреми и људству - наводи се у саопштењу. Према подацима министарства, најмање 12 милитаната је убијено или рањено током неуспелог напада. Припадници САА извукли су тела два милитанта.

Сиријски про-опозициони активисти у Великом Идлибу рекли су да је напад извео Ансар ал-Тавхид, повезан са Ал Каидом. Активисти су идентификовали двојицу милитаната који су убијени док су учествовали у нападу, Абу Убаида ал-Нуманија и Абу Џихада ал-Халабија.

Напад Ансар ал-Тавхида уследио је после низа смртоносних напада Хајат Тахрир ал-Шама (ХТС), који је повезан са Ал Каидом, де факто владар Великог Идлиба, када су гађали војне положаје на различитим фронтовима Великог Идлиба.

Последњи напад милитаната ХТС-а, који се догодио 14. јануара, био је усмерен на положај САА у близини села Нахшаба у северној Латакији. У нападу су погинула три војника.

Недавни напади представљају очито кршење примирја у Великом Идлибу, којем су посредовале Русија и Турска пре више од две године. Они су вероватно део војне кампање предвођене ХТС-ом која има за циљ да саботира текуц́е напоре Русије између Анкаре, која држи велике снаге у региону као гарант примирја, и Дамаска.

САА је вец́ одговорила на неке од напада. Сиријске трупе су убиле француског џихадисту током напада на положај Фиркат ал-Гурабе, друге групе повезане са Ал Каидом, у планинском подручју Завија у јужном делу Идлиба.

О пресецању снабдевања гарнизона у Марјинки прочитајте ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА