Најновије

ИЗРАЕЛ УВЛАЧИ ИРАН У РАТ! Нови потез који слути на рат невиђених размера

Израел изазива рат много већег интезитета.

Евакуација израелског града Сдерота требало би да почне у наредним сатима, пред почетак копнене операције израелске војске у Појасу Газе, наводе израелски медији.

Евакуација из Сдерота није обавезна, али су власти препоручиле становницима да се иселе.

У том израелском граду у близини Појаса Газе живи око 27.000 становника.

ИЗ ДИПЛОМАТСКИХ ИЗВОРА

Иран је упутио Израелу поруку да не жели даљу ескалацију у рату између Хамаса и Израела, али да ће морати да интервенише ако се израелска операција у Гази настави, навели су дипломатски извори за портал Аксиос.

Шеф иранске дипломатије Хосеин Амир-Абдолахијан састао се јуче у Бејруту са изаслаником УН за Блиски Исток Тором Венесландом, навела су два дипломатска извора за Аксиос.

Како се наводи, Венесланд је позвао иранског министра спољних послова да помогне да се спречи преливање конфликта између Израела и Хамаса на шири регион Блиског Истока, а ирански званичник је одговорио да Иран не жели да се конфликт претвори у регионални рат, као и да жели да помогне у ослобађању цивила које као таоце држи Хамас у Гази.

Он је, међутим, нагласио да Иран има своје црвене линије.

Абдолахијан је додао да ако се израелска војна операција настави, а посебно ако Израел спроведе најављену копнену офанзиву у Гази, онда ће Иран морати да одговори, наводе извори.

Венесланд је позвао израелског саветника за националну безбедност Тзачија Ханегбија и друге званичнике и пренео им поруку Ирана, додају извори.

Из кабинета израелског премијера су одбили да коментаришу ову вест, а иранско министарство спољних послова за сада се није огласило.

Шеф иранске дипломатије, који се раније састао са лидером Хезболаха Хасаном Насралом, рекао је на прес конференцији у Бејруту да Израел мора да, како је навео, „заустави злочине против цивила у Гази јер за неколико сати може бити прекасно”.

ПУТИН ПОТВРДИО: Украјинска контраофанзива потпуно пропала

„Ја знам какве сценарије је Хезболах припремио”, казао је Абдолахијан и додао да ће сваки корак отпора донети огроман потрес Израелу, преноси Танјуг.

Порука Ирана упућена Израелу преко УН долази док администрација америчког председника Џозефа Бајдена настоји да одврати Иран и Хезболах, који има подршку Либана, али и Ирана, од тога да се укључе у рат, наводи портал.

ПАКЛЕНА БИТКА ЗА АВДЕЈЕВКУ - ПОМЕРАЈУ СЕ ЛИНИЈЕ: Русима се отвара пут ка Запорожју, Краматорску и Славјанску?

Извор: Политика.рс – Спутник.рс

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА