Најновије

ЗЕЛЕНСКИ ИЗГУБИО СВАКУ КОНТРОЛУ: Стижу вести из Кијева, потпуни дебакл мисли

Украјински председник је проценио да ће током сукоба лакше освојити други мандат и да ће потом моћи да „погура” своју странку, као и да у међувремену може да постигне и неки договор.

Володимир Зеленски је усред два разорна рата успео да да сензационалну изјаву која је привукла пажњу целог света – кандидоваће се за други председнички мандат уколико рат у његовој земљи буде настављен. На питање румунског издања „Диги 24” да ли намерава да се поново кандидује, Зеленски је рекао: „Ако се рат настави – да, ако се рат заврши – не. Не могу да побегнем током рата.” Изношење оваквог услова открило је много ствари на основу којих се штошта с приличном сигурношћу може предвидети.

У политичким круговима владало је готово стопроцентно уверење да ће Зеленски ићи на свој други мандат, само се постављало питање када ће избори бити одржани: да ли у време ванредног стања, како су захтевали његови политички и војни савезници (чему се он у почетку противио) или по завршетку. У међувремену су се појављивала различита тумачења закона и украјинског устава о томе да ли је уопште законито расписивање избора у рату.

ПАКЛЕНА БИТКА ЗА АВДЕЈЕВКУ - ПОМЕРАЈУ СЕ ЛИНИЈЕ: Русима се отвара пут ка Запорожју, Краматорску и Славјанску?

Изјава Зеленског може се тумачити и тако да је он, упркос ратном стању, одлучио да председнички избори, који би према Уставу требало да се одрже прве недеље марта идуће године – буду одржани. Парламентарни избори требало би да буду одржани последње недеље овог месеца и јасно је да их неће бити, али за председничке није касно.

Одржавање председничких и парламентарних избора у Украјини није дозвољено током ванредног стања, што је званични статус тренутне ситуације у Украјини. Али забрана потиче од законских прописа на различитим нивоима. Председнички су забрањени само изборним законом, који се у Ради може и променити, што је пре неколико месеци најавио председник парламента Руслан Стефанчук.

Али одржавање парламентарних избора је забрањено и законом и Уставом, а Устав се током ванредног стања не може мењати. Истина, око тумачења Устава постоје различита правна виђења. Али не улазећи у та компликована тумачења, рок за расписивање редовних парламентарних избора свакако је већ прошао, а у будућности се власт у Кијеву по потреби може ослонити на различита тумачења, у зависности од њене одлуке.

Е САД КРЕЋЕ СВЕТСКИ РАТ... Иран спреман да се укључи у сукоб и то званично

Зашто је изјава Зеленског толико важна? Прво, зато што он тренутно нема противкандидата. Начелник Генералштаба Валериј Залужни, који је уживао популарност и важио за једину особу која би могла да угрози политичку репутацију Зеленског – сасвим је скрајнут. Прво се месецима уопште није појављивао у јавности, а сада се стиче утисак да не одлучује ни о војним операцијама. Потом је објављено да је саслушан у вези с истрагом повезаном с утврђивањем одговорности за брзи продор руских снага на југу Украјине на самом почетку рата. Ако се изузме бивши саветник председничке канцеларије Алексеј Арестович, нико око Зеленског нема ни мало ауторитета нити харизме.

Друго, избори за парламент били би веома неповољни у наредном периоду за владајућу странку Зеленског, Слуга народа, јер су се „слуге”, како називају високе партијске функционере, готово у свим срединама показале као политичари склони корупцији. То је постало очигледно у току борбе против корупције која се спроводи у последње време и која је први услов наставка финансијске помоћи савезника Кијеву.

Зеленски зна да би његова странка изгубила већину у парламенту, што би знатно утицало на даљу политику. Једноставна рачуница показује да би Зеленски, након добијања другог мандата, имао већи легитимитет и капацитет да доноси одлуке: било да је реч о примирју дуж линија фронта или другим опцијама које су удаљене од тренутног става да се врате све територије и изађе на границе из 1991. године.

Варијанта победе у рату се и не разматра, јер је очигледно да за сада није могућа. Стога је Зеленски већ добрано притиснут да се упусти у неку врсту замрзавања ратних дејстава, барем док се војни арсенали у савезничким земљама не обнове и не стекну бољи услови за продужење помоћи у америчком Конгресу. То значи до америчких председничких избора идуће године.

Иако декларативно намера САД и већине европских лидера није промењена у погледу подршке Украјини, Рамштајн састанак је показао да се обавезе учесника у погледу финансијске помоћи мере десетинама или с неколико стотина милиона евра, а не више милијардама. Осим тога, већина држава се обавезала да ће Украјини слати хуманитарну помоћ, медицински материјал, средства за уклањање мина, топлу одећу и пећи, како би лакше прегурала зиму. С новим ентузијазмом се најављује да ће украјинска војска бити способна не само да се бори током зиме, него и да предузме контраофанзиву. Све то указује да рат неће бити прекинут бар у наредних шест месеци.

ОГЛАСИЛА СЕ ЗВАНИЧНА КИНА И УЈЕДНО УПОЗОРИЛА: Израел претерао сваку меру

Поједини политички аналитичари подсећају да би на председничким изборима било лакше применити електронски систем гласања него на парламентарним. Односно, ако, према резултатима, Зеленски победи у првом кругу, онда ће то бити схваћено као очекивани резултат и неће изазвати такву салву оптужби за могуће фалсификовање, као када би Слугама народа морало да буде „намакнуто” више од 50 одсто гласова.

Примена електронског гласања, које виде као једини могући облик због безбедности процеса, гласања војних лица и избеглица у иностранству, уколико би била уведена на председничким изборима, постала би уобичајена и на будућим парламентарним. Опозиција већ указује на проблеме контроле таквог гласања и бројања гласова и упозорава да би то могло у потпуности да уништи политичку конкуренцију у Украјини. За сада се не зна да ли ће такав систем гласања бити и уведен, да ли је то коначна опција и да ли је технички могуће припремити је пре краја марта.

На крају, зашто се верује да рат у Украјини неће бити завршен у скорије време? Зато што Зеленски, са становишта САД и НАТО-а, није завршио своју мисију: Русији се сада не сме дозволити да изађе као победник. Зато демократе покушавају да повежу финансијску помоћ Израелу с Украјином, Тајваном и границом према Мексику.

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА