Најновије

УКРАЈИНА НИЈЕ АМЕРИЧКИ САВЕЗНИК: Вашингтон нема обавезу да је брани

Украјина никада није уживала статус савезника САД, што значи да Вашингтон нема обавезу да је брани сам по себи, тврди бивши стратег одбране Пентагона Елбриџ Колби. Бивши званичник, који је сада на челу истраживачког центра Маратхон Инишатив, упоредио је руководство у Кијеву са авганистанском владом, коју су талибани збацили 2021. године.

У поруци на Х (бивши Твитер) објављеној у суботу, Колби, који је био заменик помоћника министра одбране за стратегију и развој снага од 2017. до 2018. године, написао је да „Украјина није била и није савезник, и никада се нисмо обавезали да је бранимо. ” Он је приметио да „ кредибилитет америчког савеза није био у игри ” када је Русија покренула своју војну операцију против суседне државе прошлог фебруара, преноси Раша тудеј.

Објава је настала као одговор на тврдњу другог корисника мреже Х, који је тврдио да је неуспешно повлачење САД из Авганистана охрабрило Русију да започне војну акцију мање од шест месеци касније.

У претходном низу порука, Колби је бранио став да је „ дебакл повлачења из Авганистана “ нарушио кредибилитет Америке у мањој мери него што неки тврде. Бивши највиши службеник Пентагона је наставио да тврди да су САД и даље стајале уз своје стварне савезнике у Европи и Азији, док је авганистанска влада донекле била незаменљива.

„ Наш однос са нашим успостављеним савезницима био је другачији него са Авганистаном и претња коју представљају Кина или Русија већа је од талибана “, написао је он, додајући да се из тог разлога „ НАТО и наши североазијски савези нису распали. Нити су их наши противници напали. ”

Прошле среде, коментаришући ћорсокак у америчком Конгресу након свргавања Кевина Макартија раније овог месеца, портпарол Савета за националну безбедност Џон Кирби упозорио је да, иако ће Вашингтон „ одржавати ту помоћ колико год можемо“, она „ неће бити неодређено. ”

Све већи број републиканских посланика изражава скептицизам у погледу наставка помоћи САД Украјини. Питање је Макартијевог смењивања, пошто су неки чланови конгреса из редова републиканаца сумњали да је склопио тајни договор са администрацијом председника Џозефа Бајдена о одобравању додатних средстава за Кијев.

У међувремену, истраживање јавног мњења које је спровео Ројтерс-Ипсос објављено раније овог месеца показало је да је број Американаца који се залажу за давање додатне помоћи Украјини пао на 41%, што је 24 процентна поена мање од бројке забележене у јуну. Истраживање је показало да је тренд приметан и код демократа и код републиканаца.

ИЗРАЕЛ НЕМА РЕШЕЊА ЗА "ГАЗА МЕТРО": Ево шта се дешава у овим подземним тунелима

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА