Најновије

КАКВО ПОНИЖАВАЊЕ ВАШИНГТОНА: Зеленски и украјинска војска остали у чуду од бруке

Вашигтон је, тврди магазин "Форбс", Украјини послао ракете које нису ефикасне против тенкова и којима је, осим тога, истекао рок употребе

Ракете дугог домета АТАЦМС, које су САД недавно испоручиле украјинским оружаним снагама, не могу да униште руске тенкове, пише коментатор Дејвид Екс у чланку за "Форбс".

Разлог за то је једноставан: "Бојева глава ове ракете садржи око хиљаду бомби, које не могу направити озбиљну штету тенку", наводи се у овом чланку. Осим тога, Украјини нису испоручене нове америчке ракете, већ оне којима је истекао "рок употребе".

САД су недавно послале оперативно-тактичке ракете АТАЦМС у Украјину, изјавила је портпаролка Савета за националну безбедност Адријан Вотсон.

Армијски тактички ракетни систем М39 је балистичка ракета тешка две тоне, са снажним ракетним мотором и бојевом главом која носи 950 бомби М74. Ракете се могу испаљивати из лансера М270 на гусеницама, или из лансера на точковима.

ИЗРАЕЛСКА ГРАНАТА ИЗАЗВАЛА ОГРОМАН БЕС - Срушен један од најстаријих...

Администрација председника Џозефа Бајдена је, тврди се у овом чланку, последњих недеља испоручила Украјини "непознат број застарелих ракета".

Недавно су украјинске снаге испалиле ове ракете на аеродром близу Бердјанска, које су распршиле скоро 3.000 бомби М74 по северној платформи аеродрома.

Како је мајор америчке војске Џејмс Хатон нагласио: "Након детонације, свака бомба се распада на велики број челичних фрагмената, који су ефикасни против циљева као што су гуме камиона, возила са танким оклопом и радарских антена."

"Али, немојте трошити ове скупе пројектиле на тенкове, јер нису ефикасне против оклопних возила", изјавио је Хатон. Не треба очекивати да ће ракете зауставити тенковски напад.

Крајем 90-их, америчка војска развила је нову верзију ракете АТАЦМС. Војска је ускоро отказала поруџбине ових ракета, али не зато што су друге варијанте АТАЦМС биле ефикасније у уништавању тенкова, већ због уштеда.

Бајденова администрација тврди да ће САД снабдевати Украјину ракетама АТАЦМС "не ризикујући своју војну спремност". А то значи да једино ракете, којима је истекао рок трајања, закључује Екс, испуњавају услов да буду испоручене Украјини.

ОНО ШТО СЛЕДИ У КИЈЕВУ ЛЕДИ КРВ У ЖИЛАМА - Цела Украјина биће обојена у црно

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА