Најновије

ИЗА БРЕГА СЕ ВАЉА: Сви у "петорци" ћутљиви - Вучић најављује "бриселске разговоре"

Након посете "велике петорке" Приштини, па и Београду, јавност је остала ускраћена за било какву конкретнију информацију, сем да ће бити наставка разговора. Председник Александар Вучић изјавио је, након сусрета са великом петорком, да је састанак био тежак, као и да очекује да ће наредних дана имати важне сусрете у Бриселу, пише РТС, а и политичари са Запада нису били ништа речитији.
Долазак "петорке" у Приштину (Фото: Скриншот)

Долазак "петорке" у Приштину (Фото: Скриншот)

"Верујем да ћемо у наредном периоду пронаћи пут за излазак из кризе. Наредних дана очекујем важне састанке у Бриселу", поручио је Вучић на Инстаграму.

Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је, након разговора представника велике петорке са председником Вучићем, да је тема посете био напредак у имплементацији споразума о нормализацији и деескалација ситуације на КиМ у светлу последњих догађаја.

"Желимо да јасно кажемо да снажно осуђујемо напад на косовску полицију 24. септембра. Сви починиоци напада морају бити приведени правди и очекујемо пуну сарадњу Србије у том погледу", поручио је Лајчак након састанка.

Додао је да лидери имају одговорност према својим грађанима и да и Београд и Приштина морају да раде на деескалацији и нормализацији односа.

"Ту поруку смо пренели председнику Вучићу. Србија и Косово су ушле у нове договоре у фебруару и марту ове године и ми очекујемо од обе стране да почну да испуњавају своје обавезе и из нових и из старих споразума", рекао је Лајчак.

Истакао је да ће дијалог Београда и Приштине бити на дневном реду састанка министара спољних послова европских земаља у понедељак, а такође да ће о њему разговарати лидери ЕУ касније током наредне недеље, на Савету Европе.

"Ова посета ће директно утицати на те разговоре. Као што смо много пута рекли, нема европске будућности ни за Србију, ни за Косово, без нормализације њихових односа и примене усвојених споразума о нормализацији и садашњих и оних ранијих. Желимо да видимо стабилну, просперитетну и европску регију Западног Балкана и зато је дијалог од круцијалне важности. Наш разговор са председником Вучићем и премијером Аљбином Куртијем ће се наставити наредних дана", закључио је Лајчак.

Представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак, амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар и дипломатски саветници лидера Француске, Немачке и Италије претходно су посетили Приштину. Лајчак је у Приштини рекао да има план за наставак дијалога, додајући да не може да открива детаље.

Аљбин Курти, премијер фејк-државе, кратко је поручио преко медија да је потребно даље разговарати, али подвукао да без кажњавања Београда због Бањског инцидента нема напретка. 

По свему судећи, Бриселски споразум, полу(и)легални Охридски, те сви други договори, могли би се надаље трансформисати у неку нову причу, а велико је питање да ли ће Београд наставити са попуштањима, јер овај пут је сигурно додатно у игри и “уцењивање Бањском причом” и Миланом Радоичићем који се веома лако може претворити у тему број један, уколико Приштина са савезницима тако одлучи.

Прочитајте ОВДЕ о хаосу у ЕУ због Израела и Палестине

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА