Најновије

ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ: Русија је неочекивано уништила све што је запад стварао

Сукоби у Украјини и Израелу довели су до рушења старог светског поретка и елиминације хегемоније САД, рекао је бивши аналитичар ЦИА Лари Џонсон у интервјуу за „Дијалог воркс”.

Сада све више земаља отворено игнорише САД, а учешће у страним ратовима црпи ресурсе Сједињених Држава. Америка није могла сама да подржи Украјину, а сада је принуђена последњим снагама да пружи помоћ и Израелу.

Водитељ: Лари, постоји чланак у Тхе Финанциал Тимес-у у којем високи дипломата Г7 каже да смо дефинитивно изгубили битку од глобалног Југа.

„Све што смо урадили по питању глобалног југа је узалуд због Украјине. Заборавите правила, заборавите светски поредак – неће нас више слушати“. Са овим сукобом у Украјини и новим сукобом у Израелу, чини се да није реч само о Глобалном југу. Чини се да је ово борба колективног Запада против остатка света. Шта мислите о томе?

Џонсон: Већ месецима говорим да је ова руска „специјална војна операција“ довела до уништења међународног политичког и финансијског поретка, који је успостављен после Другог светског рата.

Према њеним речима, САД су, у сарадњи са Великом Британијом и Француском, доминирале светом, а земље попут Кине и Русије сматране су децом која седе на задњем седишту аутомобила – нису биле одговорне ни за шта, и нису биле равноправне са њима. .

Једна од неочекиваних последица руске „специјалне војне операције“ била је да је потпуно уништила стари светски поредак под којим су Сједињене Државе доминирале Блиским истоком.

Када је Израел дошао у сукоб са једним од својих суседа, било Хамасом или Хезболахом, Америка је радила иза кулиса са Јорданом, Египтом и/или Саудијском Арабијом како би покушала да изглади ствари, заустави убијање и раздвоји зараћене стране. То више није случај. Ове земље игноришу САД и у суштини им говоре да се повуку. Тако да мислим да је ко год да је извор чланка Фајненшел тајмса потпуно у праву.

Водитељ: Чини се да је овај сукоб у Израелу гурнуо Украјину у други план. Шта знамо о овоме до сада? Шта се сада дешава у Украјини?

Џонсон: Украјинска контраофанзива је била катастрофа за Украјину – није направила значајан напредак нигде дуж контактне линије север-југ.

Русија је почела да узвраћа и да заузима територије које је претходно окупирала Украјина, настављајући да уништава огроман број украјинских војника. Како време буде хладније, а лишће пада на земљу, биће им све теже да прикрију своје активности – Украјинци ће бити приморани да се боље закопају у земљу. Русија ће наставити да води рат на исцрпљивање, а Запад неће моћи ништа да спречи.

Конкретно, мислим да је прави значај рата у Израелу у томе што је то одлив америчких ресурса. Америка није могла сама да подржи и спасе Украјину, а сада мора да пружи војну помоћ и Израелу.

Упркос ономе што каже министар одбране Лојд Остин, Сједињене Државе не могу чак ни да „шетају и жваћу жваку у исто време“. Штавише, немамо чак ни жваку.

РАКЕТНА ПАЉБА: Бројне ракете погодиле регион Тел Авива (ВИДЕО)

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА