Најновије

УКРАЈИНА ОСТАЈЕ БЕЗ ЈОШ ЈЕДНОГ САВЕЗНИКА: Председница суседне земље променила став

Словачка председница Зузана Чапутова сматра да је неопходно да се одложи додела војне помоћи Украјини после парламентарних избора одржаних у земљи, преноси Dennik M.

Украјина (Фото: Министарство одбране Украјине)

На изборима је победила партија бившег премијера Роберта Фица, лидера странке левог центра Смер – социјалдемократија (Н-СД), која се раније оштро противила слању војне помоћи Кијеву, „јер то само води на продужавање војног сукоба и страдања мирног становништва“.

Фицо је обећао бирачима да „неће предати ни једну гранату Украјини“, подсећа Dennik M.

Према писању листа, Министарство одбране Словачке разматра могућност да Украјини пошаље пакет помоћи, који је одобрен под владом Лудовита Одора.

Међутим, Чапутова се томе успротивила, рекавши да би таква одлука значила „непоштовање бирача“. Она је позвала да се сачека формирање нове владајуће коалиције. Чапутова је претходно дала Фицу две недеље да формира владу.

Прес секретар председнице Мартин Стрижињец је, коментаришући одлуку Чапутове, такође рекао да је неопходно „поштовати резултате демократских избора“.

На парламентарним изборима 30. септембра, Фицова странка освојила је 23,58 одсто гласова. На другом месту је „Прогресивна Словачка“ (16,37%), на трећем „Глас“ (скоро 15%), који предводи још један бивши словачки премијер Петер Пелегрини.

Фицо је био премијер Словачке од 2006–2010. и 2012–2018. Политичар, кога је Вашингтон пост назвао „проруским популистом“, рекао је после избора да Словачка има озбиљнијих проблема од Украјине, па Братислава неће војно подржати Кијев. Он је обећао хуманитарну помоћ Украјини и помоћ у обнови земље.

О иранском наоружању у украјинској војсци прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА