Најновије

КУРТИ ПУК'О: Слоба, Аркан, Путин, Белорусија...

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти позива на санкције Србији и наводи да докази које је Приштина сакупила показују одговорност Београда у сукобу у Бањској.

"За то Србија мора да буде међународно санкционисана и кажњена. Ако и овај акт прође некажњено, Србија ће поновити злочин", каже Курти.

Наводи да су заплењено оружје и опрема произведени у српским државним војним фабрикама "Слобода" из Чачка и "Застава армс" из Крагујевца, што је за Куртија довољан доказ да је у све био умешан Београд.

"Недавно сам замолио саветника за националну безбедност председника САД Џејка Саливана да појача подршку Косову против ратних планова Србије", каже Курти.

Додаје да хапшење и пуштање Милана Радоичића подсећа на договор Пабла Ескобара и председника Колумбије.

"Однос Вучић - Радоичић није оригиналан; већ смо то више пута гледали. Мали Путин у Београду мора да има свог малог Пригожина на Копаонику. Или, ако се вратимо мало даље у прошлост, паралела се намеће: нови Слоба у Београду има свог новог Аркана на Косову", каже Курти у интервјуу за "Побједу".

Додаје да сви "терористи" који су упели да побегну морају да буду предати властима тзв. Косова.

Говорећи о истрази коју је спровела Приштина, Курти је рекао да је на основу заплењених докумената највећи део плана било спровођење терористичког напада.

"Циљ је био припајање севера Косова и то координисаним нападом на 37 различитих положаја. Намера је била да се успостави коридор ка Србији, како би се омогућило снабдевање оружјем и трупама", тврди Курти.

Према његовим речима, постоје видео снимци са три дрона који наводно показују да су припадници групе прошли обуку на Пасуњанским ливадама четири дана пре напада у Бањској. Подсетимо, Београд је демантовао ове наводе.

Курти наводи да постоји више од 48 база српске војске и жандармерије на прелазима са Косовом и Метохијом.

"Ту се налазе и противваздушни системи, као и тешка артиљерија. Позвали смо институције Србије да затворе и демилитаризују 28 предњих војних база, као и 20 база жандармерије, које представљају сталну претњу безбедности наше државе", каже Курти.

Државе које имају комплекс супериорности, када се смањују или ослабе, постају опасне, тврди Курти и додаје да је Србија у том смислу као Русија.

"Рат против злочина и терора који спонзорише Србија наставља се и нужно ће завршити победом наше независне државе, њених вредности и интереса, њених грађана, свих њених заједница, без разлике. Пажљиви смо, опрезни, али се не плашимо", поручује.

Највише му смета блискост Србије и Русије

У опширном интервјуу, Курти се највише жали на Русију, наводећи како је Београд близак Москви, те да се званична Србија никада није дистанцирала од наслеђа Слободана Милошевића ни од Путина.

"Србија жели статус 'мале Русије' на Балкану, где би ентитет РС у Босни и Херцеговини постао 'мала Белорусија'. Деведесетих година прошлога века, Вучић је заговарао идеју 'велике Србије', коју сада, по узору на 'руски свет', назива - 'српским светом'. Србија данас опет сања велику Србију; има претензије на део територије државе БиХ, Црну Гору жели да претвори у Украјину, да нама отме север Косова", каже Курти.

Инсистира се на односу са суседима сличном односу Москве према Украјини и Белорусији, сматра Курти и додаје да то подразумева или одређену контролу централне власти или контролу одређеног дела територије суседне државе.

"Зато суседство Србије за нас представља безбедносни ризик", закључује Курти.

Прочитајте ОВДЕ шта Додик каже о Израелу 

Извор: РТ 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА