Најновије

ВЕЛИКИ ОБРТ! ВАГНЕРОВА ГРУПА СЕ ПОНОВО ОКУПЉА: Ево ко је стварно наследио Пригожина

Двадесетпетогодишњи син петербуршког бизнисмена Јевгенија Пригожина, Павел, постао је вођа приватне војне компаније (ПВК) Вагнер, која је као јединица ушла у састав Федералне службе трупа националне гарде (Росгвардија).

Вагнерова група (Фото: Јутјуб)

Поред ПВК, након пада авиона Embraer Legacy 600 са целим врхом Вагнера у њему, Павел Пригожин је наследио део очевог пословног царства.

ПВК „Вагнер“ поново регрутује добровољце

Новинари су контактирали представништво Вагнера у Перму, који је најавило нову групу регрута. Он је потврдио да је регрутација заиста настављена, а ПВК је преформатисана у јединицу Росгвардије. Огранак организације у Перму је такође уверавао да примају „само цивиле, а не из затвора“.

Исти извор је навео да је Павел Пригожин постао вођа ПВК. Доступност документарних доказа о његовом именовању и преформатирању Вагнера није пријављена. У ком статусу ће Павел Пригожин водити Вагнерову групу и да ли је добио војни чин који би му омогућио да заузме место команданта, још увек није познато. Сама Росгвардија није коментарисала извештај пермских новинара.

Ко је Павел Пригожин?

Павел Евгенијевич Пригожин има 25 година. Руси су први пут чули његово име 2003. године, када је угоститељ Јевгениј Пригожин написао књигу за децу „Индрагузики“, чији јунаци морају да спасу краља Индрагузије од исушивања. На једној од страница Пригожин је приказан са децом, са којима је наводно смислио заплет књиге. Колекционари данас плаћају милионе рубаља копију те књиге.

Године 2016, Павел Пригожин је поново постао херој вести. Тада је 18-годишњи син бизнисмена доживео несрећу у Санкт Петербургу. Возио је свој Геландеваген само два дана након што га је купио када се забио у БМВ серије 5. Оба возача су прекршила саобраћајне прописе.

Поред тога, познато је да је Пригожинов син са 18 година завршио војни рок, након чега се придружио приватној војној компанији свог оца, у којој је учествовао у војној операцији у Сирији. Како је сам Јевгениј Пригожин рекао, у Сирији је Павел добио награду „Гвоздени црни крст“ - интерну награду Вагнерове групе, која је у рангу са руским Орденом за храброст, који се додељује за обављање посебно тешких задатака.

Према незваничним подацима, Павел Пригожин је наследио готово сву очеву имовину, укључујући акције у угоститељској компанији Конкорд и ПВК Вагнер.

Шта ће радити ПВК „Вагнер” под вођством Павела Пригожина?

Према Савезном закону о трупама националне гарде, њени задаци обухватају заштиту јавног реда и безбедност осетљивих објеката и терета, борбу против тероризма и екстремизма, као и заштиту високих званичника и детективске активности.

Улазак у састав Росгвардије омогућиће борцима Вагнера да задрже право на ношење ватреног оружја, а јединица ће моћи да располаже војном опремом. Такође, јединице Росгвардије се могу ангажовати у територијалној одбрани, што не искључује њихово учешће у специјалној војној операцији.

Раније је Министарство одбране Русије саопштило да је Вагнер предао две хиљаде комада опреме и наоружања руским оружаним снагама, укључујући тенкове, вишецевне ракетне системе, противваздушне ракетне и топовске системе, као и самоходну артиљерију, минобацаче, оклопне транспортере и пешадијско наоружање..

Тешка војна техника „Вагнера” је одузета након покушаја неких бораца јединице да покрену оружану побуну. Јевгениј Пригожин је пристао да заустави кретање војних конвоја на руској територији након преговора са председником Белорусије Александром Лукашенком и обећао да ће повући Вагнерове снаге на територију Белорусије. Два месеца касније, авион са Пригожином и највишим члановима Вагнерове групе се срушио  у Тверској области. Нико од присутних у авиону није преживео.

Минобацачки напад на цркву у Русији погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА