Најновије

НОВО ЛУДИЛО СТИЖЕ ИЗ КИЈЕВА ПОТЕНЦИЈАЛНО? Не више паре и војна техника, спремају нови захтев?

Оружје не може Украјини да надокнади велике губитке у људству, каже Харалд Кујат.

У току је нова ескалација, рат се подиже на виши ниво и имам утисак да је ово крајња фаза пре него што Украјина затражи да јој се осим западних система наоружања пошаљу и западни војници, каже бивши шеф војног комитета НАТО-а Харалд Кујат. 

"Системи наоружања не могу да замене кадровске губитке. Заблуда је, а посебно овде у Немачкој, да људи говоре само о системима наоружања, али комплетно заборављају да је погинуло неколико стотина хиљада украјинских војника или да су толико озбиљно рањени да више не могу да ратују. Армија је у крајње критичном стању, зато и шире причу о тој новој фази рата, и Немачка у томе игра посебну улогу. Украјина може да започне ту фазу само уколико буде имала системе попут 'Тауруса'", рекао је Кујат.

Харалд је, иначе, служио као шеф војног комитета НАТО-а у периоду од 2002. до 2005. године, а од 2000. године до тада био је и главнокомандујући немачких снага. 

КРЕЋЕ НОВА УКРАЈИНСКА КОНТРАОФАНЗИВА? Најављују велики напад на више места

У једном од ранијих интервјуа за западне медије, он је истакао да га "посебно иритира то што се тако мало пажње поклања немачким безбедносним интересима и опасности по земљу која може уследити као последица ескалације рата". Како је даље навео, највећи број експерата, који се данас појављују у медијима, "немају никакво знање или искуство везано за безбедносну политику или стратегију", али они исказују мишљење, које затим утиче на владу Немачке.

Почетком прошле године, у јануару, месец дана пре отпочињања СВО, Харалд је објавио предлог којим је желео да покаже како би преговори могли спречити избијање рата. 

Такође, изјавио је да је бивши премијер Велике Британије Борис Џонсон спречио потписивање мировног споразума између Кијева и Москве 9. априла прошле године. Он је, како даље каже Харалд, своју одлуку тада објаснио тиме што "Запад није био спреман за крај рата". 

СКАНДАЛ НА ПРВОЈ ЛИНИЈИ ФРОНТА: "Немојте, трудна сам", руски војници остали у шоку (ВИДЕО)

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА