Најновије

БОРЕЉ ОТВОРЕНО ПРИЗНАО: Украјина не може да победи Русију - Захарова му одговорила питањем!

Борељ признао, а Захарова га дочекала питањем...

Украјина неће моћи да победи Русију у блиској будућности, изјавио је данас високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.

"Имамо много проблема. Европа је суочена са двоструким изазовом. Први је Украјина, где се у блиској будућности не очекује победа над Русијом", казао је Борељ, говорећи на конгресу Партије европских социјалиста.

Као још један изазов за Европу, Борељ је навео ситуацију на Блиском истоку, која је, према његовим речима, резултат "политичког и моралног неуспеха међународне заједнице".

"Најбоље решење овог сукоба јесте договор о две државе, али је много теже доћи до њега сада него пре 30 година. Сви ти догађаји изазивају страх међу грађанима Европе, а страх је лош саветник", оценио је Борељ.

Шеф европске дипломатије је додао да би земље ЕУ требало да буду спремне да надокнаде помоћ Украјини коју пружају Сједињене Америчке Државе, а која може бити смањена.

"Европљани, који имају неопходна средства морају бити спремни да наставе да подржавају Украјину и преузму обавезу од Сједињених Држава, пошто ће њихова подршка вероватно опасти", прецизирао је.

На изјаву Бореља, реаговала је и портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, упитавши да ли то значи да је ЕУ званично признала победу Русије?

"Април 2022, шеф европске дипломатије Борељ: 'Овај рат се мора добити на бојном пољу.' Новембар 2023, Борељ: 'Украјина неће моћи да победи Русију у блиској будућности.' Да ли сам добро разумела да је ЕУ званично признала победу Русије?", написала је Захарова на Телеграму.

Прочитајте ОВДЕ о борбама код Авдејевке

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА