Најновије

ЕУ ЗАМУЦАЛА: Процурео ипак прави нови предлог ЗСО!?

Портпарол Европске уније Петер Стано изјавио је да не зна ко је Бурим Рамадани и да не види разлог да коментарише "било шта што он тврди или објављује". А Бурим Рамадани, бивши шеф косовске обавештајне агенције, објавио је документ за који тврди да је Нацрт Заједнице српских општина (ЗСО), који је припремила Европска унија.

Упитан о аутентичности тог документа, Стано је, како преноси портал "Еурактив", истакао да нацрт ЕУ о ЗСО није јавно објављен, пошто су дипломатски преговори у току. Ни у наставку своје изјаве није договорио на питање да ли се заиста ради о нацрту који је понудила Европска унија.

"Никада не преносимо званичне документе о којима се разговара и очекујемо исто од партнера, јер је нормална пракса у међународном посредовању да се процес води у поверљивости", навео је Стано.

Казао је и да је политика Европске комисије да не коментарише наводно процуреле информације.

Бивши обавештајац Рамадани објавио је документ, за који тврди да је нацрт статута ЗСО, европски предлог и да се разликује од оних које су предложили албански премијер Еди Рама и немачка организација ФЕС.

 

Објављени нацрт се састоји од 45 чланова и седам поглавља и даје самоуправни оквир за српску заједницу у оквиру постојећег нивоа локалне самоуправе и она не стиче додатна извршна овлашћења, како је навео Рамадани.

Заједница ће имати право да сарађује са државним органима у Србији када је у питању "техничка и финансијска помоћ, укључујући и опрему, као и у спровођењу општинских овлашћења".

Додаје се и да ће Заједница управљати образовним и здравственим установама које Србија директно финансира.

"Косовско-српска образовна мрежа и Косовско-српска здравствена мрежа биће основане као приватни пружаоци образовања и здравства под одговорношћу Заједнице, наглашавајући Србију као финансијског даваоца доприноса", навео је Рамадани.

Изводе из документа, објавила је и албанска "Газета си", такође наводећи да се ради о европском предлогу статута ЗСО. Они су објавили прву страницу документа на свом порталу, која је идентична са почетном страницом целог документа до којег је дошао Рамадани.

"Газета си" је објавила да се у наводном европском документу о статуту ЗСО помиње "Влада Републике Косово" што је, како су истакли, дефакто признање и то "црно на бело" од Европске уније. 

Прочитајте ОВДЕ нову Додикову изјаву

Извор: РТ 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА