Најновије

РАКОВИЋ ЗА ЗАГРЕБАЧКИ ЛИСТ: Уједињена српска држава је редовно стање за Србе

Српски историчар др Александар Раковић дао је за загребачки политички магазин Обзор писану изјаву која је, у овом додатку Вечерњег листа, објављена 11. новембра 2023.

Александар Раковић (Фото: Медија центар Београд)

Портал ИН4С је пренео интегралну и оригиналну верзију Раковићеве изјаве за Обзор:

Српски народ је јединствен и недељив. Редовно стање српског народа успостављено је 1918. уједињењем Срба у јединствену државу Краљевину СХС/Југославију. Разбијањем југословенске државе 1991/92. и 2006. кроз ткиво српског народа повучене су државне границе. Та раздељеност је за српски народ нередовно стање. Срби не треба да прихвате наметнуте државне границе, већ треба да их тумаче као административне линије, до успостављања редовног стања – новог српског уједињења.

Снагу јединственог и недељивог српства су протеклих година посебно оличавали: традиционалне годишње прославе Дана Републике Српске у Бањалуци (сваког 9. јануара), вишемесечне литије у Црној Гори након којих је пао Ђукановићев режим (2020), спектакуларно устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија на Цетињу које је предводио патријарх српски Порфирије (5. септембар 2021), прослава Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Београду (15. септембар 2021) и сваке године свесрпско обележавање Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у хрватској оружаној акцији „Олуја“.

Идеја уједињеног српства ушла је протеклих година у мејнстрим – главни ток научне и политичке мисли српског народа. Медији с националном фреквенцијом у Републици Србији и Републици Српској дају доста простора темама које се баве српским јединством. Српство је чак постало популарна култура. Скован је и појам Српски свет који је савремени синоним за уједињено српство. Дакле, српско уједињење је демократска, легална и легитимна тема.

Праведно решење је уједињење Републике Србије, Републике Српске и Црне Горе у јединствену српску државу. То може бити унитарна држава, или савезна држава с три федералне јединице. Логично име за уједињену српску државу је Србија, у складу с речима митрополита црногорског и српског идеолога Петра Другог Петровића Његоша – „сва Србија од Дунава до мора“ (Горски вијенац, Беч 1847, страна 3). У данашњем контексту то би била српска држава од Апатина до Бара и од Тимочке Крајине до Босанске Крајине.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА