Најновије

СКАНДАЛ У ВУКОВАРУ: Ученици се сликали са нацистичким поздравом

Ученици Основне школе „Иван Гундулић“ из Дубровнику током недавне посете Вуковару фотографисали су се са подигнутом десницом у зраку нацистичког поздрава, а двојица од њих су били у мајицама ХОС-а, на чијем грбу је шаховница са првим белим пољем и усташким покличем „за дом спремни“.

Фотографију су, како преноси „Индекс“, објавили на Инстаграму* уз песму Марка Перковића Томпсона, који је препознат по извођењу националистичких песама.

Они су у посети Вуковару били у септембру, у оквиру пројекта „Посета ученика осмих разреда Вуковару“, који се у организацији Јавне установе Меморијални центар Домовинског рата Вуковар одржава на нивоу целе државе.
Циљ пројекта је упознати се са свим околностима и последицама битке за Вуковар, пише портал и додаје да су ученици из Дубровника дигнитет рата тако одлучили да подрже нацистичким поздравом.

У рукама имају и заставу на којој пише Груж, а реч је о кварту у коме се налази споменута школа.
Према информацијама „Индекса“, фотографисала их је професорка, али је то директорка школе Ведрана Елез негирала.
„Ми као васпитно образовна-установа осуђујемо било какав облик екстремизма и таквих појавности. Осуђујемо величање нацистичких и других симбола тоталитарних режима. Ученици су се самостално фотографирали и наведене фотографије објавили на својим друштвеним мрежама“, саопштила је Елез.

Додала је да је ученицима жао због оваквог понашања, те да ће предузети све мере и радње из надлежности школе да се овакве и сличне ситуације не би понављале.

„Изузетно нам је жао што је дошло до овакве ситуације и непримереног понашања ученика, што је засенило посету Вуковару. Тужни смо што се без обзира на све наше напоре, васпитно-образовне програме, пројекте и активности у којима промовишемо толеранцију, љубав, поштовање, мир, суживот догађају овакве непримерене ситуације и то баш у Вуковару, граду хероју, поносу Хрватске и пријатељу нашега Града“, навела је директорка Елез.

„Индекс“, међутим, подсећа да ово није први пут да малолетници из Дубровника величају фашистичку идеологију и подсећа да су у мају прошле године дубровачки матуранти прошетали Страдуном урлајући усташки поздрав „за дом спремни“ и певајући усташке песме. Снимци тог догађаја ширили су се тада друштвеним мерама.

Познат је и случај професорке, додају, која се фотографисала са ученицима са подигнутом десницом, а подсећају и на друге слижне случајеве из блиске прошлости.

ВЕЛИКИ ШАМАР КИЈЕВУ: Директор ЦИА путује у Украјину да каже...

Извор: Спутникпортал.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА