Најновије

ШИПТАРИ СЕ БОЈЕ ТРАМПА: Жури им се у Савет Европе!

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти истакао је да је веома важно да Косово пре избора у ЕУ и САД постане чланица Савета Европе.

"Ја сам оптимиста. Али веома је битно да се то догоди пре избора у ЕУ и САД, јер поједине назнаке нису добре. Не знамо како ће свет изгледати за две године. Уместо потпуног ослобођења Украјине и краја рата имамо даљи конфликт на Блиском истоку. Тиме имамо мање пажње за Западни Балкан", објаснио је Курти за бечки дневник "Стандард" упитан колико је вероватно да ће Косово идуће године приступити Савету Европе.

На питање када ће бити нових избора на северу Косова, он је рекао да не жели албанске градоначелнике на северу, као што је тренутно случај.

"По закону о локалној самоуправи, петицију мора да поднесе 20 одсто оних који имају право гласа. Не могу ја то да урадим у њихово име. Само тако можемо да осигурамо да се бојкоти више не понове. У марту је Српска листа бојкотовала изборе. Не желим албанске градоначелнике на северу - као што је тренутно случај. Они имају мали политички легитимитет због ниске излазности бирача, упркос томе што су потпуно легални. Међутим, Београд није заинтересован за демократско учешће Срба на Косову јер жели територијалну компензацију за губитак Југославије", тврди Курти.

Везано за недавни састанак у Бриселу рекао је да је желео да потпише споразум и нацрт статута за ЗСО, али да је председник Србије желео да Србија и Косово потпишу одвојено са ЕУ, те је затражио и пропратно писмо у којем се наводи да Србија неће признати независност Косова, да Косово неће добити место у Уједињеним нацијама и да Србија неће прихватити територијални интегритет Косова.

На питање како су реаговали преговарачи ЕУ, рекао је да су га питали шта мисли о томе.

"Рекао сам да судија треба да користи звиждаљку ако је дошло до кршења споразума. Кад год Београд прекрши договор, звиждаљке неће бити. Можете ли замислити судију који је изгубио звиждаљку и сада само прати играче? Ово вероватно има неке везе са политиком смиривања. Али пошто је Запад тако благ према Србији, парадоксално је гура ка Русији, иако се намерава супротно. Зато што Београд има више љубави и страха од Москве него Брисела", истакао је он.

Везано за Бањску тврди да је очигледно Србија желела велики сукоб у дужем временском периоду.

Извор: РТ 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА